Saturday, September 25, 2010

:: LemanG Oh LemanG ::

petang semalam, teman call mak... itu adalah rutin harian teman.. sama ada, pagi..petang..atau pOn malam, setiap hari mesti call mak. setiap kali call, mesti la tanya, mak sihat ke, mak da makan ke, mak buat ape.. kan.. makanya, mak citer yang mak sedang masukkan daun pisang dalam buluh untuk buat lemang........... waaaaaaa bessttt nye.. rindu nak makan lemang!!!!!! teman memang sukee giler lemang dan rendang yang mak buat..mabeles! kalO lemang hOk yang jual kat tepi jalan tue, teman tak bOleh masuk..kata Orang takde selera.. setiap tahun mak ngan abah akan buat lemang bukan takat 6-7 batang..tapi berbatang-batang wehh... raya tahun nie saje dekat 60 batang..itu pOn tak cukup..raya ke-6 bakar lagik... semalam tu kiranya kali ke-3 la mak ngan abah bakar lemang untuk tahun ini...walaweeeeeeeeehhhhhhh..rajin nye depa.. huhuhu. mak kata Hari nie ade hari keluarga kat tempat keje abah (Pusat Kesihatan Sauk) makanya, setiap Orang kena bawak makanan ..jadi, abah prefer untuk buat lemang... kasik meriah sikit kalO ada lemang..katanya...

hurmm..melepas la teman nak makan lemang... sebabnya teman tak balik minggu nie.. sekarang nie dOk terbayang-bayang lemang panas yang baru sahaja siap dibakar... perghhh!! nak2 pulak part yang kat "kepala dan bOntot" lemang tue.......uuuuuuiiiiiiihhhhhhhhhhhh seedaapppp nye... nikmat sungguuhh kalO dapat makan panass-panasssss...teman nie jenis tak bape suke makan pulut, termasuklah lemang..TAPI kalO lemang mak buat..haa... ajaibnya..teman bOleh makan... fuhh!!! sedaappnye. mak simpan cikit kat akak!!!!! huhuhuhu..sedihnya..kempunan je rasanya....

nak buat lemang nie, tak de la susah benOr pOn...meh teman citer cara-cara buat lemang..

  1. bersihkan buluh bahagian luar dan dalam (walaupOn buluh beli.. still kena cuci)
  2. ambil daun pisang muda, masukkan ke dalam buluh mengikut sukatan yang telah dibuat dengan menggunakan batang daun pisang...( ini cara Orang dOlu2, mak teman je yang reti buat)
  3. kemudian, masukkan beras pulut yang telah dibasuh dan ditoskan ke dalam buluh tadi sehingga 3/4 penuh (pastikan beras pulut itu dibasuh betul2 supaya tidak basi) MAK TEMAN PAKAI BERAS SIAMM... MEMANG MABELES..SEDAP!
  4. masukkan santan yang telah dibancuh dengan sedikit garam ke dalam buluh yang berisi pulut tadi. sukatan santan adalah sehingga ia menghapusi pulut dalam buluh tu (kira kalO dah tak nampak pulut tue.. ok la. ( 1 gantang pulut bersamaan 7-8 biji kelapa ikut saiz)
  5. kemudian bakar le.. kena jaga api supaya tidak ada yang terlampau garing, dan tidak ada yang mentah.... sekian.
mudah kan caranya.. kata mak, ada sesetengah Orang buat ikut cara nie, dan ada juga Orang yang guna cara lain.. contoh, dia campurkan sekali beras pulut tu bersama santan, kemudian masukkan ke dalam buluh... fuh! kitOrang dah try buat cara macam tu beberapa tahun lepas.. perghh! memang rumit+susah+tensiOn..sebab agak sukar untuk masukkan pulut yanng bersantan dalam cOrong buluh yang kecik itu.. makanya, kami sekeluarga lebih selesa guna cara yang tadi...
gambO di atas adalah ehsan gambO tahun lepas punyee.. tahun nie agak bz, jadik tak sempat nak amik gambO.... setiap tahun bakar lemang, memang meriah! sOnok. kalO tak buat rasa sunyi sepi..macam tak raye je pulak.. jadiknya.. sesape teringin nak rasa lemang, mak cik munah dan pak cik nam.. mOh kite ke kuala kangsOr..... ngeeeee ~~

No comments: