Wednesday, September 30, 2009

.......PenGalaMan+KenaNgaN+MemOri.........

Salam…hari nie hari yang agak memenatkan bagi teman..pukul 7 pagi keluar, pukul 7petang baru balik..macam-macam hal yang perlu disettlekan. hari nie hari terakhir bagi kami (teman, zi2, samini, yan ting, Ooi, silas, zai, dahlia, dan hana ) hadir kat sekolah tue setiap hari rabu untuk buat program dengan kelas pendidikan khas. Sedih gak, pasni dah tak boleh jumpa pelajar-pelajar tue…macam2 memori, pengalaman dan kenangan yang teman dapat sepanjang pergi ke sekolah tue..sedikit sebanyak dapat gak tau dari segi corak pentadbiran, cara manages student, bentuk RPI..memang pelbagai ragam pelajar2 khas nie yang banyak buat teman tersenyum… =)
Hari nie hari terakhir, sudah pastinya rasa sedih. Sampai je kat sekolah, cikgu Oli (penyelaras kelas pendidikan khas sekolah tue) bahagikan kitorang kepada beberapa kelas untuk mengajar.so, teman dan zi2 time tue kena mengajar kat kelas Bersih..aduhai..tanpa sebarang perancangan, kitorang kena mengajar…terima je lah..pengalaman mengajar mulanya agak nervous..even just ajar2 biasa je..tapi memang nervous giler weh…alhamdulillah semuanya berjalan lancar…kira ok la..kitorang dapat la mengawal kelas dan sampaikan pengajaran dan pembelajaran kepada pelajar2 tue dengan baik..selesai je kitorang mengajar..perut dah berkeroncong, ye lah dari pagi tak mamam..lapar bebenor..teman pun ajak le zi2 ngan zai p mamam..time nak order makanan tue, mak cik kantin tue Tanya la “cikgu nak makan ape?” uhuk!! Terasa segan lak…bukan pe, belum lagik diiktiraf sebagai guru..degree pun tak lepas lagi, mak cik tu dah panggil cikgu…segan le teman…lagipun, kitorang ke sekolah tu pun untuk menimba ilmu dan buat program2 yang sesuai..belum bersedia untuk mengajar lagik..
nie pic kat kantin..sambil menunggu makanan....

dah abis mamam, kitorang diarahkan untuk ajar kelas Cekal dan Jujur..subjek nyanyian, drama dan tarian..erm, pe nak buat erk…perancangan awal pun takde, so kami buat aktiviti menyanyi je la.. sungguh berbakat pelajar nie..teman kagum benor dengan bakat nyanyian sorang pelajar ni..panggilan manja dia Abang..abang nie, time nyanyi..memang feeling abis…rasanya, dia nie boleh jadik penyanyi terkenal..Cuma bakatnye tak digilap…
abis je aktiviti tue..jam pun dah pukul 12..kitorang kena berangkat pulang..salam-bersalaman la kitorang dengan pelajar dan guru-guru kat situ..yang teman tak tahan nye..ade pelajar yang nangis..huhu, syahdunye…namanye athirah..dia nie, setiap minggu teman datang, dan setiap kali teman nak balik..musti dia nangis..sampai ade 1hari dia tak bagi teman balik…suruh dok umah dia..katanya tak nak berpisah dengan cikgu..teman betul2 terharu..betapa sungguhnya pelajar-pelajar khas nie menghargai cikgu…athirah nie ade bagi teman kad raye… lagi la teman terharu, nak nak pulak..teman sorang jer yang dia bagi…huh, memang agak bangga sekejap….hehehe
nie le pic teman ngan athirah....baik budak nie...

nie sampul kad raye yang teman dapat dari athirah..
dia tulis - PN: Nur Natasha bt Aznam....uhuhu..bile la teman kawen....
nie plak kad raye yang teman dapat....hehe..

dah selesai bersalam-salaman, berpeluk-pelukan…kami pun berpisah…oOps…
before tue, sempat gak amik gambar kenang-kenangan…best sangat dapat kenal dengan cikgu-cikgu dan pelajar-pelajar kat sekolah tue…hopefully, ada lagi peluang untuk teman ke sana lagi…dan apa yang akan tersemat dalam memori teman adalah karenah pelajar-pelajar yang membuatkan teman tersenyum….
pic teman ngan zi2 kat pintu depan sekolah...jadik kenangan...
nie pic kengan bersama sebahagian pelajar....
kenangan terindah....tak dapat dilupakan.........

Tuesday, September 29, 2009

KaLa BerBukA di DalaM trEn.........

ha...mai cni teman nak cite cikit memori dan kenangan (memori dan kenangan xsama ker???) teman di kala pulang berhari raye..ini..ini kisah benar..bukan dogengan..hehehe


nie nak cite pengalaman first time balik kg naik tren...sebenarnya, teman nie tak pernah pun naik tren sampai ke perak..suatu hari nan silam..uhuk, kawan teman dari ipoh ajak teman balik dgn dia naik tren..teman pun on je la..lagi pun, dah lama plan nak balik sesama dgn dia, tapi since sem 1 sampai le sampai 5 nih..kitorang tak pernah balik sesama disebabkan oleh sebab2 tertentu..kawan teman nie la satu2nye cosmate teman yg sama negeri..dalam ramai2 budak2 kelas..kitorang berdua je pendatang dari payrock...yeah!! ok, tren kitorang gerak kul 5.30pm time tue, so udah tentu le kitorang berbuka kat dalam tren tue..firstly, kitorang nak bawak bekalan kfc je..tapi de masalah teknikal cikit..xsempat nak p beli, last2 kitorang minum air kotak sajork time berbuke tue..sedih je..waktu berbuka tue, pelbagai aroma makanan yang kitorang hidu..sungguh menusuk kalbu..huh! sabau je la..kitorang just minum air kotak je la..itupun mujur ade..

then, tetibe ade abang jual2 makanan dalam tren tu datang..teman rase gumbira..ye lah..leh gak beli makanan kat abang tue wat alas perut kan..teman tanya la bro tue, ape yang dia jual..dia jawab "macam2 dik, tapi sume da abis..tinggal roti sandwich dan meggi cup jer" ...alamak! itu je ade..
pergh!! punye la mahal weh...1 cup hargenye rm3..memang cekik darah..pastu terus reject, kitorang cakap kat bro tue "xpelah abang, mahal bebenor..xjadik la nak beli.." dengan muka penuh eksyen..huhu..bro tu pun, terus jalan dengan muka bengang..
selang beberapa minit lepas bro tu pergi, kitorang rase lain macam..perut da berkeroncong..tetibe perasaan menyesal muncul..uhuk!! nape la xbeli je megi tadi...terpaksalah menghadapi kekesalan yang melampau tue..bersama dengan kelaparan tahap maksimum.. =(

sambil dok murung menahan kelaparan, tetibe tertoleh kebelakang..then ternampak bro tadi patah balik datang ke tempat kitorang...uish!!rezeki..rezeki..sampai je bro tu kat tempat kitorang, kitorang tahan dia..."abang, meggi ade lagik ke? kitorang nak beli 2cup" abang tue jawab..."ha..tadi xnak beli..erm, ade..tinggal 2 je pun" alhamdulillah..rezeki kitorang..uhuhu..tue la tadi berlagak sangat..teman mintak tawar..bro tu tak bagi...teman mintak diskaun..pun tak bagi..last dia cakap.."dik, kalau adik beli meggi ni, abang bagi present.." then, teman dgn kawan teman pun beli je la..lagi pun perut da berbunyi..saje je pun minta murah..ingt leh dapat..hehehe..waktu beli tue, bro tu bagi la present yang dia janjikan tu...teman ingatkan ape lah...rupe2nye..kurma 2 biji...kitorang pun amik la..syukur..de gak orang nak bagi makanan..huhuhu..patutnya kurma tu pun, sebenarnya dia jual...1biji 10sen...memang bleh kaye bro tue...just jadik peniaga dalam tren jer..





nie la juadah berbuke kami waktu dalam tren..






hahaha.....
p/s : sediakan payung sebelum hujan...
eh pe maksudnye erk...
erm hentam saja lah...

Monday, September 28, 2009

kEmBaLi PuLaNg......

salam lebaran ...uhuhu..sudah lama tak update blog ini..maklumlah cuti panjang, teman beraya sakan le...sampai rase macam xnak balik ukm lagik..xpuas weh...nak raye!! tapi memandangkan wujudnya asgment yang tak siap lagik...so, kembalilah pulang...
firstly, teman cadang nak balik ari isnin je..ari tu cari tiket untuk ari ahad tapi sume da habis..bas awam xpayah ditanya la..tren pun abis...uhuhu..bukan takat ari ahad, ari sabtu tu pun da abis...betapa ramainye umat2 yang bermustautin kat Kl nih..ish..ish..ish..

dipendekkan citer, kebetulan en.vespa dan kengkawan de hal kat Kl ari nie then diorang ajak teman balik sekali, so pe lagik...pucuk dicita..ulam mendatang ... bak kata orang tua2..hehe, teman pun xpayah la susah2 nak berasak2 naik bas balik ukm..bestnyer!! kurang cikit penat..
sepatutnya, 2 buah kereta gerak sama2 dari ipoh, tapi teman xtau la camne bleh 1 kereta p gerak dulu..awal2 pagi da gerak..so, kereta yang teman naik tu gerak kemudian... sempat la breakfast kat kedai mamak...dalam pukul 1.00pm kitorang berempat (teman, en.vespa, en.Lah dan Mai) gerak ke Kl.. dok dalam keter tue asyik dengor lagu raye jer..syahdu betul .. rase macam nak balik kg plak..erm..
pic kat bawah nie gambo en.Lah merangkap driver kami...hehehe (jgn mare Lah =))


pic kat bawah ni lak pic en.vespa ala-ala cover macho..hahaha...malu weh...xmau pandang camera pung..

teman kalo naik je keter si Lah ni nie memang kecut perut sebenarnya, mane idaknya meter tu asyik 120-150...huh!! memang takut weh...laju bebenor dia drive.. tapi memang respect le kat dia coz dia agak cekap bile drive..pe2 pun thanks a lot coz banyak menbantu teman dari segi pengangkutan...hehehe...alhamdulillah coz jalan tak sesak, so perjalanan kitorang lancar and tenang je lah..kitorang berhenti solat and mamam kat r&r jejantas sg.buloh ...tak de la ramai sangat orang kat situ...as usual je la... tak terlalu crowded sangat.. kire sempatlah rehat2 jap..
nie mase ngah mamam ...nie koje Lah le yang amik pic nie...sedaR2 dah ade gambo teman dalam camera...ishk..

hepy.. memanjang si Lah nie...bersama Mai..

erm...teman xmenyempat nak posing, koje si Lah lg le ..pic teman ngan en.vespa..

lepas je mamam sume, kitorang p jalan2 kat area kl...just pusing2 yang dekat2 je la...amik2 gambo cikit...pastu gerak ke shah alam nak hantar mai ke uitm... pic kitorang yang ntah ape2 jer...


mereka bertiga...

mereka berdua...

nengok pic bawah nie, baby omputih...huh, cantek giler mata dia...aizat geram benor nengoknyer..dia p amik pic baby nie...nasib bek mak pak dia bg..kalo tak..mau kena marah..suka suki je amik2 pic baby dia...
comel kan...kan..kan..hehehe, dia dok melambai kat teman time nie...

then, dari shah alam kitorang leh sesat..huhu, dah xtau jalan keluar...en.Lah pun mula la calling2 kengkawan dia minta petunjuk jalan keluar.. finally, xdapat pung...dok pusing2 je kat situ..lastly, cari sendiri la jalan keluar..nasib baik sampai gak akhirnya...then, kitorang gerak ke ukm lak nak hantar teman plak...hari pun da nak malam..
actually, nak p beraya umah wenco (mak sedara aizat) tapi da xsempat...da, hari pun da malam...so teman terus balik ukm je...pe2 pung, time kasih wahai kalian sume yang baik sesangat hantar teman balik ukm..kalo x, pasti + sure + yakin..teman akan kepenatan + ketensionan menaiki bas dan tren untuk sampai ke ukm...uhuk!! thanks......!























Tuesday, September 15, 2009

YaNg bERLEgAR DI FIkIraN.......^_^

  • NAK BALIK KAMPUNG.....
  • PERASAAN YANG GEMBIRA..
  • HATI YANG TIDAK TENANG....
  • KEINSAFAN YANG TERAMAT MENDALAM....
  • KEKECEWAAN YANG TIDAK DAPAT DIGAMBARKAN..
  • PEMIKIRAN YANG TIDAK RASIONAL..
  • HARGAI KASIH SAYANG...
  • REDHA SEGALA KETENTUAN...
  • PENANTIAN YANG PENUH SEKSAAN...
  • ERTI KEHIDUPAN SEBENAR....
  • DUNIA DAN AKHIRAT.....
  • KEMBALI KEPADA-NYA...
P/S : SELAMAT HARI RAYA..MAAF ZAHIR DAN BATIN KEPADA SEMUA

Monday, September 14, 2009

kaLa peTanG yAng meMbosANkan........

petang nie memang bosan sesangat..patutnya kuliah ari nie sampai kul 4 petang, tapi tetibe lak dapat mesej yang menyatakan pensyarah tu de hal lak..so kuliah dibatalkan..actually, kuliah tue agak memboringkan..huhu, xtau la nape leh jadik camtu.. bila dok dalam kuliah tue, setiap 5 minit dok nengok jam..bile la nak abis...bukan teman sorang jer yang cam gitu..ramai jer kengkawan teman yang rase camtu gak..kan..kan..kengkadang tu, rase macam dah berjam-jam dok dlm kelas tue, tapi bile nengok jam...la..baru je 5 minit..uish! sabau je la.... kelas tue biasanya 3jam..tapi bagaikan 3 hari..uhuhuhu..TAPI..bile ari nie xde kuliah tue rase cam boring jer..coz xtau nak watpe..even asgment melambak lagik..tp mood nak wat keje tue dah xde..asyik fikir nak balik sambut raye jer...yeah!!

then, time boring2 dok melangut sorang2, ternampak buku-buku yang berkaitan tentang blog tersusun kat rak my rumate..my rumate de wat asgment tentang blog, so dia p beli buku2 yang de kaitan dgn blog..so, teman nie sesaje la bace2 buku camni..hilangkan boring tahap melampau nih... minggu lepas teman dah abiskan baca 1 buku..petang nie, teman habiskan baca 1 buku lagik...wOw..buku camni memang teman suke bace..tapi kalau notes kuliah...time nak pekse baru bace ...hehehe..

pic yg kat bawah nie antara koleksi buku yang tersusun tue..nie antara yang teman bace la..sangat berguna dan menambahkan pengetahuan teman tentang blog...

antara buku2 nih, teman suke bace buku yang ditulis oleh Khairul Aizam Mohamad...tajuk bukunye "blog...bawa pemikiran anda ketengah". pelbagai maklumat yang diungkapkan dalam buku tu mengenai dunia blog..banyak input-input yang teman dapat bile bace buku nih..

antaranya - karisma blogawan, ciri-ciri blog, kaedah penulisan blog, apa yang kita peroleh daripada penghasilan blog, kenapa perlu berblog...dan macam-macam lagik...best baca buku nih...buku nie ala-ala sebagai panduan dan tutorial la kepada insan-insan yang baru berada di dunia blog (macam teman nih..) untuk menambahkan ilmu pengetahuan tentang blog...
ni dia buku yang hasil penulisan en.khairul aizam mohamad...yang teman suke bace tue..hehe
itu je la perkara yang teman buat sepanjang menghadapi kebosanan waktu petang nie...rasa kurang cikit tension..pasni nak memerah otak lak membuat MOSEP,RPH, RPI, MODUL...segala bagai asgment....uwaaaaa!!!

Sunday, September 13, 2009

TraGedi 12 SeptEmbeR 2oo9.....

Sabtu nan semalam ...tanpa dirancang dan diduga teman bersama dengan en.vespa p KL kononnya nak bershopping raye la...xde la shopping mane pun...sekadar cuci-cuci mata je niat tue.. semua tak dirancang, en.vespa call cakap nak turun KL..pukul 5 pagi en.vespa sudah sampai kat KL sentral..mmg kitorang janji nak jumpa kat KL sentral jer..but, memandangkan kebosanan en.vespa yang sangat melampau dan tidak dapat ditahan..maka, dia turun ke UKM terus..amik jer teman kat sini..kurang2 nya hilang bosan dia dok termenung tue..kitorang gerak dari ukm dalam kul8.45 pagi camtu...xde arah tujuan sebenarnya..coz semuanya tak dirancang..so, main bedal jer..ikut gerak hati nak ke mana..

dipendekkan cite, kitorang turun kat masjid jamek..tetibe nengok ramai orang kat dalam masjid tue..agak musykil gak..erm..lame dok nengok..rupenye pihak masjid dok agihkan zakat kpd gol.kurang upaya..ptut la teman nengok ramai bebenor gol.masalah penglihatan.. bagi sesape yang belum menunaikan zakat..sila silalah..yek! ok ktorang teruskan perjalanan..punye lah ramai orang kat situ..berduyun-duyun, siap bawak opah, atok, baby yang agak 1bulan lahir pun ade gak dibawanya shopping kat situ..ish, kesian btul teman nengok nye..mau boleh lemas baby tue..tp nak wat camne, anak orang..kan,kalau anak sendiri ..pandai2 le sendiri..uhuk! kitorang pusing2 tak jumpa2 gak baju yang dicari..erm teman dah tension.. dah le lutut macam nak tercabut jer coz dok berjalan tak henti2..agak susah gak nak membeli-belah kat situ..cadangan teman..it's better p kajang huhu...even tak termashyur bagai masjid india..tapi teman tak de la rase tertekan..rilex+cool je kalau p shopping kat kajang tu..ahaks! (maklumlah peminat setia kajang...hahaha)
sampai jer kat pertengahan jalan..tetibe en.vespa menunjukkan muka yang agak membuatkan teman jadi gabra giler...awat nya?? tetibe dia cakap yang dia dah sesak nafas..ha!! alamak terkezut giler weh..nengok muka dia da pucat da..huhu, teman memang takut kalau jadik camni..dah le en.vespa nie ade asma..teman terus tarik je dia..bawa dia g dalam kedai yang agak2 xde orang, then suh dia berehat..wOw..naya teman kalau jadi pe2...huhuhu, seriOus takut giler kalau en.vespa jadik camtu...dia memang tak boleh berada si situasi yang terlalu panas dan terlalu sejuk...disebabkan terleka nengok2 barang yang dijual..sampai teman terlupa perkara tu..cian en.vespa...huhu..

hampir 1 jam gak la kitorang rehat je...dok diam2...biar en.vespa stabil semula..then, en.vespa bg keputusan suruh teman cari baju kat butik/kedai pakaian yang memang sedia untuk dipilih..katanya, tak payah nak berpanas2 lagik cam tadi..so, teman ikut je lah..

dipendekkan cite lagi..hampir4-5 jam juga pusing2 cari baju sume..last destination beli baju en.vespa kat sogo..memang diskaun habis..situ lag ramai giler..tengok dari atas ..dah macam semut je..dah sale sampai 70-80% sape tak nak ...kan..kan..kan.. bak kata en.vespa pada teman " nie kalau sha takde and bajet raye tak ditentukan awal2, dah lama abis duit gaji untuk bulan nie shopping kat sogo je...." wah..wah..wah..suka suki je yek..shopping jer..ingat! beli ikut keperluan, bukan kehendak...okeys! setiap kali en.vespa nak beli barang, memang teman akan bagi syarahan dan ayat penyata tue..bukan pe, en.vespa agak boros, kang jap g..kalau dibior nye..memang abis le.. habis shopping mopping(gegegege...........) kitorang p berbuka kat Kl sentral..memandangkan teman yang agak kurang sihat hari nie (penyakit orang pompuan stiap bulan kan....uhuk!) so, buke je lah kat tempat yang mudah and dekat..

nengok lah wahai pembaca budiman..kitorang makan nie sume..kena rm20++...just ade nasi putih 2pinggan + ayam masak rendang 1 ketul+ telur dadar 1keping+sayur kubis seciput +miloo ais+limau ais..kuih muih 3 biji=rm2............

sbau je la...nie, kalo beli kat kolej teman..tak sampai rm7 pung... redha je lah time nih..nak wat camne..rase macam tak berbaloi sesangat weh...ye lah, bagi kami yang tak bape nak kaya nih, memang menganggapkan makanan tue mahal...ketar gak lutut nak membayornyer....

haha..tau x, makanan nie terhidang sejak kul 6.30ptg..awal giler...semangat xsabo nak berbuke..memang menguji keimanan..huhu..dah le memang penat berjalan, negok plak makanan and air milo ais..pergh!!! sabau..sabau..

nengok ckit muka nie yang agak2 xsabau dah nak menerkam..the whole things yang de atas meja tue.. dalam hatinye berkata "bile time nak berbuke nih...kang aku wat azan sendiri kang.."
hahaha..muka xsabo dah..actually memang en.vespa azan tau kat situ, tapi perlahan2 je suaranye, teman dah nak tergelak pun ade geram pun ade...ish, wat malu jer...agak xsabo nak berbuka sampai wat azan sendiri..kui..kui..kui...

pas berbuke, teman nak balik ukm...masyaAllah, punye lah sesak kat komuter tue..dah le time tu, senggugut datang balik..dr petang tadi tak abis2 lagik..so, teman rest dulu..tunggukan en.vespa mandi+solat kat KL sentral tu, dalam kul 9mlm camtu, kitorang p KLCC..sbb tak tau nak g mane and tak tau nak wat pe dah...jalan2 kat situ dah hampir kul 1omlm..

sempat gak amik pic kat dalam KLCC tue..tetibe terlihat mini house LAT yang cute and tersergam indah kat situ..kitorang pun pe lagi..pada mulanya, masing yang de kat situ takut nak bergambar..ye lah, mane leh bergambar dlm KLCC kan..but, bile dah de sorang kuarkan camera, yang lain pun..jadik pengikut ler..termasuklah kitorang ..ahaha.. muke sebenarnye ngah takut nih..takut kena saman , tapi cover2 la...hahaha..kang xpasal2..disaman kerana bergambar dalam kawasan larangan...

sempat lagik...sementara p.guard xmai lagik...
another One! en.vespa nak jugak...xpuas hati kalo gambo dia xde..gambo kite je ade..

tengok mini house bertemakan hari raye nie...cantek..weh...xtipu..
abis round KLCC kitorang balik semula ke KL central...
kitorang dah xbleh kemane2 dah..jam dah hampir kul 11 then, orang still ramai kat kmuter..sesak..badan pun sesangat lah letih..so, terpaksa wat kerja yang agak-agak giler..tido kat KL central..
seumur hidup teman, xpernah lagi teman menempek kat tempat2 macam tue untuk tido...wa...tercipta sejarah pada hari tue..uhuhu... memang sedih giler..kena tido kat atas kerusi jer...tapi nak camne, rase nak nangis je....(memang dah nangis pun..cuma xtunjuk time tue..takut en.vespa perasan..) sedih weh, macam rase diri hidup merempat tanpa sesiapa..sebatang kara..

nasib bek ramai gak m.cik2 and akak yg tido kat situ gak..rase terselamat la gak..uish..usah dikenang..kejap2 terjaga..xleh tido lena weh...jap g bunyi ketuk mengetuk..ade plak geng2 abang polis dok wat keje bertukang lak kat dalam tu..wat setting place coz de program cegah jenayah sempena raye ni, kat KL sentral pg nih..so, memang xleh tido. da dpaat tidoo lena lak, tetibe hujan lebat lak..dengan guruh + kilat segala bagai..weh, memang teman takut..en.vespa memang dah lena tido..xsedar menda pun...pagi pas subuh, siap bleh tanya lagik kat teman " nape tempat nie basah,awal pagi td hujan ke??" subhanallah..memang tido mati ler orang kata..teman yang dengar bunyi guruh tu sampai xleh tido..dia leh tanya lak soalan camtu..sabau..sabau...

by the way, setiap yang berlaku, de hikmahnya..kan..so, sejak kejadian semalam, baru lah teman dapat rasakan bagaimana orang2 yang tinggal kat jalanan tue hidup..tido kat jalanan setiap malam...uish..memang sengsara weh..dengan nyamuk..bunyi bising..hujan+kilat lagik..ish..teman bersyukur dengan kurniaan rezeki yang Tuhan beri..alhamdulillah! sekurang2 nya tempat tido kita selesa even xpakai tilam Vono... huhu, kadang-kadang bila kite jumpe orang2 jalanan yang mintak sedekah tu, kite macam berat je nak bagi.. ape lah salahnye kita bagi even rm 0.10...kan..kan..kan..dapat gak dia menampung kehidupan dia..dan kite pun dapat pahala (jika ikhlas...kui..kui..kui)...cian sangat, kita x alami pe yang depa lalui, so kita xtau pe yang depa rase kan..berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul...

cian la kat orang-orang yang tido di jalanan tue...KALAU teman kaya..akan teman sediakan sebuah flat yang khas untuk orang2 yang xde umah...dan untuk yang merempat kat tepi jalanan, supaya lebih selesa and terjamin keselamatannya..huhuhu..sengsara oO...tido kat tempat camtu...huh! jauhkanlah...lepas nie..


Friday, September 11, 2009

BaJU rAYE blaCk coLoUr..cUnn weh!!

hari nie da genap 21 ramadhan.. musti sume orang dah siap gantung baju raye..tempahan yang dibuat,musti dah siap..yang beli pun musti dah ber'iron'..cuma dok menunggu ketibaan lebaran untuk melaram..kan..kan..kan...(wahai temanku..cha..sudah tentu mu xsabo nak melaram dengan baju kaler ijau tu..kan =) ..siap testing kat bilik lagik..hehehe)

uhuhu..teman jer yang tak beli lagik baju raye..untuk 2 tahun nie, memang tak sempat nak tempah..last year, my mom bleh terlupa nak tempah...mayb terleka dengan tugasan harian..so kami sume (kaum-kaum hawa dalam family )beli baju yang udah siap ler..tunjuk je..ukur kat badan..sesuai..amik..sudah. for this year pun, my mom xsempat nak ngantor kat kedai tue...dah masuk bulan ramadhan baru teringat...as usual..kalo nak tempah time da bulan ramadhan, mane de lagik orang yang tolong buatkan..so, this year..pakai baju siap dari kedai lagik...

okey...seperti biasalah, tema setiap tahun telah pun diberikan oleh en.vespa..tahun-tahun sebelumnya teman tak ingat tema warna ape..but, for the last 2 years, kitorang pakai merah..last year pakai hijau+biru..this year beliau telah mencadangkan black colour +white...waduh!! women in black le teman... lepas je bape minutes en.vespa call teman gtau cdangan nye itu..terus je teman search kat tenet baju2 raye yang warna hitam...kot ade yang boleh dijadikan contoh...ehehehe.....

tadaa.....cuba nengok baju nih...cun melecun kan..teman suke bebenor..cantik giler..
kalau le teman dapat baju macam nih...kompom pakai 2hari tak tukar...uhuk!!


cantek kan baju nih...eE..geram jer nengok nyer..sulamannyer memang very the greatest! memang cunn...

mayb cara tokeh nie pakaikan baju tue kat patung nie juga merupakan faktor utama yang menampakkan baju nie cantek..kan...tapi..teman tetap mengatakan baju nih canteek+cun...uhuh...tulun sokong saye...

nengok de lagik 1 ..tapi ni warne putih lak..

best nyer kalo dapat baju camnih untuk raye tahun nie...musti gempak punyer...
by the way..kalo korang nak tau bape harge baju nih..sepasang dalam rm200++....
uhuh..hargenya pun canteek..kan.. hehehe
mayb this week teman nak p survey baju raye dgn en.vespa...hopefully dapat la baju yang ala-ala seperi yang tertera diatas nih...teringin bebenor tahap maksimum nie....uhuhu...
almaklumlah..xsabo nak melaram and berlagak depan adik-adikku tersayang..hua..hahaha...
musti depa jeles punyer dengan kakak depa sorang nih...hehehe...

Thursday, September 10, 2009

memOri 16 rAmAdhAn dan Malu tAhaP mAksiMum...

16 ramadhan nan lalu.... cik mun, cik zi, cik cha, cik zai dan cik sha a.k.a aku telah berjaya berbuke pose bersama2..kami just berbuka kat kfc kajang je..coz planning on the spot. biasalah kan, cik mun dan cik sha kepalanya...pada mulanya kami merancang nak gerak dari ukm same2...tp disebabkan sedikit masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan cik sha dan cik zi telah pergi awal dan meninggalkan cik mun, cik zai dan cik cha..

bukan ape pun sebenarnya cik sha dan cik zi kuar awal coz nak survey baju2 raye yg memurah kat area kajang tue...ingatkan awal bebenor ler kami akan sampai kat kajang tue..tunggu punya tunggu kenderaan rasmi kami hampir 1/2 jam baru datang...sabo je le..time cik sha nek bas, mcm biasalah...cik sha masukkan duit dlm tabung yg disediakan and cik sha tunggu lah driver tu bg tiket...then, driver tu ckp..."dik g blkg dulu, jap g p.cik bg tiket nih" uish..peliknye, awat mcm ni plak..biasanya bila kita bagi je duit, dia akan bg tiket..dan mana mungkin dia nak kenal orang yang dah ada tiket dan yang takde tiket?? dan bagaimanakah kalau dia terlupa nak bg tiket tue....?? uwaA...abis lah macam nie, rugi la cik sha...uhuhuhu...nak balik nanti kalau tiket takde, cik sha kena beli lain.tapi takpe, cik sha dok diam2 dalam bas tu dgn hati yang gundah gulana... sampai je di kajang, p.cik driver tu still tak bagi lagi tiket..cik sha dah nak turun ni..pak cik tu diam je dan buat muka tak bersalah..cik sha memberanikan diri, g tanya kat p.cik tu "p.cik,tiket saya, p.cik tak bagi lagi.." dgn slumber p.cik tu jawab "dik, kalo adik amik tiket ni pun..dia dah tak berguna dah sebab tiket ni SEHALA.." hah!!! waduh2...begitu malu cik sha...uhuk! bila masa plak la sistem bas nie dah bertukar jadik macam nie..uhuh..dgn muka yang slumber+malu +cover..cik sha jwab "oh ye ke, xpe lah p.cik time kasih"...then, cik sha turun dari bas..malu weh.........

dah turun dari bas plak, tetibe de pergaduhan betul-betul depan cik sha dan cik zi.tak tau la ape puncanya..tapi yang dapat diperhatikan, sekumpulan budak lelaki yang ala-ala gengster jalanan dok belasah sorang mamat bangla...cik sha nengok sampai berdarah muka mamat bangla tue dibelasahnya...memang kesian..yang paling membuatkan cik sha hairan+pelik adalah...tiada SEORANG pun orang yang ade kat situ tolong leraikan pergaduhan tu atau tolong mamat bangla tue...memang hairan..erm, mungkin budaya kat sini macam tu kot...cik sha pun xpasti la...cik sha cuma mampu melihat je la..ya Allah, memang kesian sungguh tengok keadaan mamat bangla tu...nasib engkau lah wahai mamat bangla...

ok...sambung cite buke pose tadi, abis cik sha dan cik zi survey area kajang tu, kami pun gerak la masuk ke kfc tue...even baru pukul 6ptg..bukan ape nak "cop" tempat duduk..jap g, kalo masuk kul 7..mau kitorang berkelah kat pintu luar kfc tue...memang ramai pun orang time tu, ada group family, de group couple, ade group kengkawan..maCam-macam ader..

cik sha, cik mun dan cik zai queue untuk tempah makanan..cik cha dan cik zi plak dok cop tempat...hampir kul 7.10 kitorang siap beli makanan sume...dan sedia untuk dimakan...aduhai..time pose nie, memang menyelerakan je walaupun nengok air pepsi tu...uhuh!kitorang beli yang simple2 je hari tu..nengok lah pic2 kitorang yang sempat lagik berposing sementara menunggu azan...



dari kiri cik zi, cik sha a.k.a aku dan cik mun.......


yang ni plak cik zai dan cik cha...


nie juadah kami berlima berbuke pose...(xtau la sape yang susun sudu2 tue terpacak macam tue...ish..ish..ish..)




selesai je melahap sume tu, kitorang g teman cik cha dan cik zi beli baju raye special for bf masing2..baik sungguh hati depa nie kan...untung la bf depa dapat gf mcm nih...sementara dok pusing2 kat area metro kajang tue, kitorang sempat lagik berposing kat aras bawah tue...suasana yang agak menarik...ala-ala kampung lagik...siap ade umah papan+lampu lip lap+pelita ...nengok sikit pic kat bawah nie...


ala-ala kampung gitu kan..cik mun dan cik zi malu nak bergambo kat cni, so kitorang bertiga je la...yang agak2 excited nak bergambo kat cni...
gitu le..pasni kite nak buke katne lagik...wahai rakan2ku...cik cha??cik zi??cik mun??cik zai??
give ur idea...teman on je...
best...bukan selalu kita berbuka bersama...
semuanya akan jadi memori terindah...kan..kan..kan..

Wednesday, September 9, 2009

CONTEST model wanita bertudung...

Create your own banner at mybannermaker.com!
http://www.mybannermaker.com/">M

CARANYA BAGAIMANA???



1. just send me gambar kamu bertudung yang fesyen-fesyen ke,selendang ke,tudung ekin ke,tudung bawal ke.ok
2. yang paling penting tudung dilabuhkan menutup dada(bukan semestinya kena pakai tudung labuh) tapi tudung yg dipakai(selendang,tudung ekin etc etc) mesti tutup dada anda ok???ok
3. Tiada tema dikenakan,tapi kalau anda nak buat tema sendiri nyatakan ok kat dalam emel.ok
4. Nama pertandingan ni adalah “ model wanita bertudung ”
5. Send gambar kat my email ssarahfadzil(at)gmail.coM
6. Pertandingan terbuka sehingga saya mengumumkan pertandingan telah tamat tempoh.
7. Gambar pemenang-pemenang akan disiarkan kat blog ni ok?setuju? bolehla gambar tu menjadi contoh pada muslimah yang lain pulak kan?
8. pertandingan dibuka kepada bloggers yang remaja perempuan,mak dara semua pun boleh.hehe





Sunday, September 6, 2009

SeNyuM sEinDah SuriA....

"senyum seindah suria...
yang membawa bahagia...
senyumlah dari hati...
duniamu berseri....
senyum umpama titian...
dalam kehidupan...
kau tersenyum...ku tersenyum...
kemesraan menguntum..."
best kan lagu nie...aku suke sangat..bila dengar jer, mesti nak senyum... =)
tak susah kan bila kita nak ukirkan senyuman...cuma kita sendiri yang meyukarkan senyuman tue terpamer di wajah kita...btul tak?? bagi aku...bukan susah nak hadiahkan senyuman kepada orang..yang penting kita betul-betul ikhlas buat benda tue...kadang-kadang senyuman yang tak ikhlas nie kita boleh perasan dan nampak kan...tak payah susah-susah nak cover...

bagi aku, what ever it's, sentiasalah senyum..even dalam keadaan sedih atau gumbira...suka atau duka...ye lah, senyuman tue boleh buat kita tenang seketika bila kita dalam keadaan kusut...
senyuman tu ciptaan indah Allah SWT ... tak rugi pun kalau kita senyum....betul tak??

for sure, ada orang yang memang muka dia nampak senyum sentiasa...dan ada gak yang kita nengok tue...macam susah sangat nak senyum...kan..bagi aku, depends la pada individu tue..kalau dia selalu senyum dan ceria je...for sure lah muka dia nampak manis dan sentiasa senyum lah...aweks muda slaloO....wOw...best nyer!!! tapi kalau individu yang saban hari masam jer...muka ala-ala bengis gitu....waduh-waduh...ngak bisa ditegur...nengok je dah takut..pe lagik nak tegur...nanti muka pun nampak mcm 40-an...walaupun hakikatnya baru 20-an...btul ke tidak...btul ke tidak..btul ke tidak.....( dengan nada Datin wanabe....hehehehe) ada gak yang takut nak senyum...takut kalau-kalau ada mamat-mamat @ minah mane perasan lak..kan.."tetibe je senyum kat aku...budak nie suke aku ker???" ha..musti soalan gitu akan wujud...dalam fikiran orang per-a-san nie...kan...

aku pernah terbaca dalam satu buku tentang Rasulullah SAW...Rasulullah SAW walaupun dalam keadaan marah, tetap mempamerkan senyumannya walaupun kepada orang dia tak suka.
oleh yang demikian, wajah Baginda memperlihatkan wajah berseri dan tak hadapi sebarang kesukaran bila berhadapan dengan orang yang tidak disukainya..sesungguhnya beruntunglah mereka yang mengikuti perbuatan Rasulullah kerana harga senyuman tidak ternilai dengan wang ringgit...

rugi yang teramat ruginya bila kita susah nak mempamerkan senyuman....dengan hanya senyum, kita dapat bersedekah... apa yang kita dapat bila kita masam muka dan kedekut nak senyum???? ha!! kita akan dapat muka yang ala-ala 40-an.....hehehe...kan??

uish...jadi, mulai saat ini..dan ketika ini...marilah kita..bersama-sama...ukirkan senyuman walaubagaimana keadaan yang kita lalui...jom lah kita jadikan senyuman tu sebagai panduan dan juga menilai hikmah di sebaliknya. senyumlah, sebab senyuman TIDAK akan mengurangkan rezeki sesiapa pun, malah dengan senyumanlah hati kita akan tenang dan kita akan sentiasa disenangi oleh orang lain...percayalah..senyuman akan membuatkan kita ceria...(wah skema nyer ayat teman...uhuks!!) by the way... kalau rasa senyum tu susah untuk dilakukan...belajarlah dari pakar senyum...hik..hik..hik..

erm...memandangkan entry kali nie xde pape gambar nak dikongsi...pe kata korang nengok-nengok jer gambar teman nie...hehehehe...mane agak-agaknye senyuman yang paling ikhlas...hehehe
pic nie berlatarbelakang kampungku....



pic nie plak time nak p dinner kat matrix....



yang nie plak pic kat dinner kolej KIZ....



pic yg terakhir ni plak...diambil oleh cik mun...ketika dalam dewan kuliah....
gitu lah cite untuk entry kali ini...
sebenarnya xbape ade idea coz penat sesangat dengan tugasan yang menimbun...nie pun pakai taip jer...saje nak share-share....
hopefully...pasnie, kita semua semtiasa mengukirkan senyuman...yeah!!!



































Saturday, September 5, 2009

JaSa MaK kiTa sEmUa.........

“Ibu…ibu…engkaulah ratu hatiku…
bila, ku berduka..engkau hiburkan selalu….
ibu…ibu…engkaulah ratu hatiku…”
sape pernah degar lagu nie, angkat kaki….hehehe…for sure ramai yang pernah dgr lagu nie kan…banyak lagu yang dicipta khas untuk wanita-wanita yang bergelar ibu..kan…pernah tak terfikir kenapa jadi macam tue?? Lagu untuk ayah ada tak?? rasanya, ada tu memang ada tapi jarang kita dengar kan…kan..kan..
bila kita sakit, siapa yang kita panggil..??bila kita sedih siapa yang sentiasa teman kita..?? sudah tentunya ibu kan… even, bila korang melatah..apa yang keluar dari mulut korang?? "opocot mak!!" betul tak..

For this entry, i want to share about MOTHER...
kita sebagai anak WAJIB menghormati ibu kita..jangan sekali2 menderhaka tau...ya Allah berdosanya jika kita buat sesuatu perkara yang membuatkan mak kita kecewa dan sedih....walaupun dengan menitiskan setitik air matanya... kadang-kadang, tanpa kita sedari...kita dah mengguris hati mak kita...bayangkan kepayahan mak kita mengandungkan kita 9bulan (ada yang 7 bulan...aku ler tue=) ) melahirkan kita, mengasuh dan menjaga kita dengan penuh kasih sayang...nyamuk seekor pun tak akan dapat gigit kita time tu...sanggup bersengkang mata untuk menjaga kita..ya Allah betapa bertuahnya kita..kan??

bila kita da besar, kita dapat masuk U...dah berjauhan dengan mak, jangan le skali2 kita berlagak dan buat endah tak endah je dgn mak kita..ye lah, bila da masuk alam remaja nie...dah ade boyfren, girlfren..kadang-kadang kita jadikan orang tu lebih penting dalam hidup kita. semua keputusan yang kita buat..dah xperlu tanya mak...tanya boyfren or girlfren jer...tiap2 hari abis kredit call n mesej boyfren or girlfren jer....mak kita???? mungkin sebulan sekali...atau mungkin time kita de masalah je call...wajar ke perkara macam tu berlaku?????
nauzubillah...

Nabi Muhammad pernah bersabda bermaksud: Sesiapa ketika paginya mendapat keredaan ibu bapa, nescaya dibukakan baginya semua pintu syurga. Sebaliknya, jika ketika pagi lagi sudah menyakiti hati ibu bapa, nescaya akan dimasukkan ke dalam neraka.
jadi kita sebagai anak, buatlah apa saje yang disuruh asalkan perkara tu tak menjurus kepada kemungkaran..jangan le kita tinggikan suara, marah, mengherdik dan mencaci mak kita ..ya Allah, berdosa besarnya dan xdapat cium bau syurga walaupun kita banyak beribadat...

Dua kisah berikut cukup untuk mengingatkan kita supaya menghormati, menyayangi dan melebihkan mak kita. Ia patut dijadikan iktibar supaya tidak sekali-kali menderhakai mak.

l- Kisah yang berlaku kepada ahli ibadat daripada keturunan Bani Israel bernama Juraij.
Beliau berhadapan dengan fitnah besar hanya kerana mementingkan sembahyang sunat daripada menyahut panggilan ibunya.
Akhirnya, beliau difitnah oleh seorang pelacur yang mendakwa mereka ada hubungan sulit hingga melahirkan anak. Mujurlah dengan kekuasaan Allah, bayi itu boleh bercakap dan menceritakan siapakah bapanya yang sebenar.

2- Kisah Alqamah yang berlaku pada zaman Rasulullah juga perlu diinsafi kita supaya tidak menjadi anak derhaka.
Hanya kerana anaknya melebihkan isteri daripada dirinya, ibu Alqamah tidak mahu memaafkan anaknya hingga tertahan ketika sakratul maut.
Rasulullah kemudian menyatakan sekiranya si ibu tidak mahu memaafkan anaknya yang sedang nazak itu, maka anak itu akan dibakar hidup-hidup.
Membayangkan kesengsaraan anaknya yang akan dibakar hidup-hidup, hati si ibu menjadi luluh dan cair. Seterusnya, memaafkan dosa dan kesalahan anaknya.
Akhirnya, Alqamah meninggal dunia dengan mendapat kemaafan ibunya dan mati dalam husnu al-khatimah.


kengkawan..jom kita same2 renungkan..apakah yang akan jadi pada kita jika di saat ini kita mendengar berita yang mak kita telah pergi dan tak akan kembali...apa yang kita dapat lakukan di saat nie?? apa yang kita rase ketika nie??? jadi, ketika mak kita masih ada..sentiasalah buat perkara yang menggembirakan hatinya..JANGAN lah bila dah ada kerjaya yang baik, harta yang melimpah, rumah yang besar..kita gantikan kasih sayang yang mak kita berikan dengan wang ringgit..semua tue tak dapat membalas segala pengorbanan mak kita lakukan..jangan plak kita sanggup menghantar mak kita ke rumah-rumah kebajikan orang-orang tua...ya Allah..jauhkan lah....

selagi hayat mak kita masih ada, rebutlah peluang untuk membalas jasa mak kita..sentiasalah bertanya khabar, call je setiap hari...tak akan mendatangkan kerugian pun..buatlah perkara yang menggumbirakan hati mak kita...(even kena balik kg setiap minggu...hehehehe....). layan lah mak kita sebaik mungkin..tanpa mak kita, siapalah kita kat dunia nie..
Bawah nie ade video lagu"jasa bonda"...hopefully korang dapat hayatilah lagu nie....
cedih weh...........
menitis air mata aku dengar lagu nie...mak!! akak sayang mak!!! mmmuuuuaaahhhhhh....


video

p/s : renung-renungkan dan selamat beramal......

Thursday, September 3, 2009

YestErdAy's StoRy.........

Tibanya hari ini...maka..genaplah 13 hari kita sume berpuase...rase cepat je masa berlalu kan..dah hampir 2minggu kita berpuasa...dan tak lama lagi raye..yea..yea...raye..raye...(hehehe...)

ok...entry kali nie merupakan hari semalam punye cite..but, memandangkan kekangan masa yang melampau..hari nie baru aku leh coretkan..(coret ker???)
ok...semalam kitorang (aku, nazirah &my rumate -khai) telah membuat 1 perkara yang tidak tercapai di akal ku..huhu...korang nak tau x pe yang kitorang buat??
nie ha...! kitorang menyediakan juadah berbuka puasa untuk 20 orang student ukm yang terdiri daripada pendebat-pendebat ukm yang terkenal...fuh! memang penat sesangat semalam..5 menu yang kitorang sediakan termasuklah tomyam campur+ayam masak kunyit+sayur kangkong tumis belacan+telur dadar+dessert (puding jagung+coktail susu)...korang caye x???
memang kenyang ler sape yang makan masakan kitorang semalam...hehehehe..
bermula pada pukul 2.30 petang semua bahan2 yang diperlukan disediakan..kitorang mulakan keje dengan menghiris bawang, sayuran dan segala aneka bahan yang diperlukan...selesai jer sediakan sume bahan2....kitorang pun mulakan aktiviti memasak...mmg best giler, berasap bilik teman...weh!! bayangkan je lah...bilik kolej KIY yang hanya disediakan untuk kitorang tido...tetibe jadi mini kitchen untuk kitorang...sabau je lah...nie korang nengok la de pic yang sempat aku ambil time kitorang main masak-masak semalam....
yang bawah nie sume bahan2 yang telah siap dihiris+dicuci..bersiap sedia untuk dimasak...ade ayam, sotong, udang, sayur2, serai, bawang2...dll...

ha...ni pic menu 1-sayur kangkong yang sedang ditumis oleh khai....bau nyer...mengharumkan...penuh dengan aroma belacan...uhuks!!

ok....teman2 nie plak pic menu -2 tomyam yang sedang masak...rase xsabo jer nak berbuke...nyum!!nyum!!

yang nie plak pic menu-3, ayam masak kunyit....marvelous!

nie telur dadar menu yang ke-4


Dan akhir sekali..menu yang agak special….jeng..jeng..jeng…
puding castard.....

coktail susu......


Pudding custard dan cocktail…yang dimakan bersama…kire macam pudding tue dimasukkan ke dalam coktail tue…cedap weh!!!
kitorang abis main masak-masak nie lebih kurang kul 7ptg....siap dihantar ke bilik UPU...untuk 20 orang itu...alhamdulillah...sume nye berjalan lancar....cayalah kengkawan seperjuanganku....ahaks!! kita bleh amik tender masak2 lagi pasni...yeah!!...sesape yang nak wat tempahan...sila..sila.. la...hehehehe (mempromosi lak..)

akhir sekali, kitorang siap-siap untuk berbuka...nengok lah menu kitorang bertiga berbuka semalam...

tengok tue...sume pakat berebut nak makan dessert dulu...cedap weh...xtipu...

akibat kepenatan yang melampau...sume makanan telah dihabiskan...negok tue...langsai...cuma tinggal sayur kangkong yan tidak diusik...u all know why??? coz rasa belacannya yang amat melampau...............

dan akhir sekali...negok tue ape jadi ngan bilik kitorang....huhuhu....



bersepah sesangat kan...xmcm bilik anak dara jer....uhuk! ade yang bergolek sana..bergolek sini...sedih bila nengok bilik sendiri bertukar jadi camni....
gitulah kesah hari semalam...sangat memenatkan.....tapi rasa puas dan seronok...
pasni kitorang cadang nak wak biskut raye lak...untuk bawak blik kg....yeah...come on my fren...jom kite main masak-masak lagik.....

Tuesday, September 1, 2009

balik kampung...oOO..balik kampung..

salam wahai kalian semua, sudah berapa hari tak view blog nih...hari jumaat yang lepas yakni tanggal 28/08/09 bersamaan dengan hari jumaat...hehehe..aku dengan hati yang gumbira bersiap nak balik kampung..awal2 pagi da bangun bersiap kononnya nak balik awal la kan...tup..tup..kul 12> tengahari baru aku berangkat pulang...punye la sesak dalam tren...ramai sesangat orang balik ..ye lah..cuti merdeka kan...musti sume orang nak balik kampung halaman..berbuka bersama keluarga tercinta...termasuk lah aku...best woO...berbuka dengan family, terasa bahagia sesangat...hehehe...


ok..sambung cite, sampai kat pudu dalam pukul 2petang, aku berjalan dengan begitu pantas coz nak kejarkan tiket..takut abis..dah le baru nk beli time tue...sampai je kat pudu, aku terus beratur kat kaunter tiket plusliner...berderet orang beratur nak beli tiket..aku tanya orang belakang aku " nak beli tiket balik mane?" dia jawab "nak beli tiket balik johor..tapi untuk raye, hari nie punya dah ade"...aku pun..ok la, pastu tanya lak orang kat depan..."nak beli tiket balik mane?" abang kat depan pun jawab "nok balik ganu..nok beli tiket raye takot abih"...ha!! terkezut aku...sume orang yang aku tanya, sume nak beli tiket untuk raye...aku nie, bukan takat tiket raye..tiket balik hari nie pun takde....huh! memang gelabah..takut giler kalau tiket da abis. lebih kurang 15 minit beratur, tiba time aku.."kak, tiket balik ipoh..petang nie pukul 3.30 ade x?"...akak kaunter tue pun jawab.."da abis adik..maaf ye, plusliner xde, trans pun xde"...uuuwaaa....menangis aku kat situ..mane nak cari tiket nih...aku pun cari kat kaunter lain...juga xde...memang dah cuak...xkan aku nak cancel je...then balik ukm semula...huhuhu..aku pun cari..and cari..and cari...last jumpe 1 kaunter jual tiket balik ipoh...penjual tu cakap bas gerak kul 3..aku pun ok lah...beli la tiket tu..tup..tup..rm25 hargenya....sabau je la...aku minta tawar pun dia xbagi...nak xnak..aku terpaksa la beli gak...aku nengok jam dah pukul 2.50petang..owh, maknanya bas dah nak sampai la...tunggu punya tunggu...3.15 pun xmuncul lagi...eee...panas betul, nasib baik bulan pose...sabau je. tiba jam pukul 3.30, ade sorang lelaki suruh kitorang penumpang2 bas nie, berjalana ke luar pudu..katanya bas dah tunggu kat luar...aku dengan muka tension + bengang...follow je la...aku ingan dekat je la bas tu parking, rupe-rupenye, jauh nun kat belakang pudu...hampir 20 minit kitorang sume berjalan...sampai je kat tempat tue, nengok2..ade bas sekolah.mula2 ingat de rombongan budak-budak sekolah kat pudu tue..last2, itu adalah bas aku yang akan aku naik sampai ke ipoh...ya Allah..eE..aku memang xleh lupe...geram sangat..dah le tiket mahal..pakai bas sekolah lak tue..memang menguji kesabaran aku hari tue..ape2 pun aku redha je la..salah aku gak, xbeli tiket awal2..kan.uhuk!
dalam pukul 7.00petang aku sampai kat ipoh..aizat ngan kengkawan dia(Lah ngan Faidi) dah tunggu aku kat stesyen bas medan gopeng..kitorang berbuka sama-sama hari tue..dengan emosi yang agak tertekan time tu...bile jumpe diorang...kurang sikit coz diorang nie kelakar...nak pecah perut aku kalau dengar diorang sembang...sembang je pun dah boleh buat aku nak tergelak..(ape kes??)

memandangkan kitorang sampai kedai makan tue pun dah lewat, menu kitorang simple je..nasi goreng ayam + sate ayam,daging dan perut... jenuh le menunggu order tak sampai2...samapai azan dah berkumandang...segelas air pun belum kami terima...cedihnya, meja sebelah menyebelah sume da makan dengan penuh selera...melangut je la..kitorang kat situ. tetibe p.cik yang sebelah meja kitorang baik hati...bagi kitorang buah kurma...so, ape lagi...soru la...baik hati sungguh p.cik tu..katanya kurma tu datang terus dari Arab...memang sodap..15 minit kemudian, segala juadah pun tibe...nyum!!nyum!! sume dah xsabar nak mamam..
dimulakan dengan bismillah dan doa dari ustaz aizat...kemudian...kami pun mamam la segala yang terhidang...sume kena mamam guna tangan kerana sudu dan garfu telah kehabisan stok (guna tangan lebih afdal kan..kan..kan)
nengok lah..de pic2 yg diambil after berbuka..sume da kenyang boroi da perut masing2..hik..hik..hik..

3orang joker...


Ape kes ini????

sisa-sisa makanan yang ditinggalkan....


pas solat kat surau...kitorang p main bowling kat jusco ipoh..actually, x plan pun...aku xpernah pun main..huhuhu..nie ade lah first time aku jejak kaki kat tempat nie...
nie Lah..ketika menunjukkan kehebatannya...

ini pulak aizat...juga ingin menunjukkan kehebatannya...yeah!

ini .....aku la...hehehehe...macam sedang berkawad jer...ahaks!!!
gitulah cite nya.... pas abis sume aktiviti tue....kami pun pulang ke kampung.....
balik kampung...oOo...balik kampung...oOo..balik kampung...hati girang...