Tuesday, December 29, 2009

::kEmbAli PulAng::

salam sejahtera wahai kalian..sudah lama tak mengupdate blog nih..hampir 1bulan lebih, al-maklumlah cuti sem..maka, mengepost entry pun bercuti lah..sibuk jer dengan aktiviti kat umah..

huh! memang best dok umah..rileks jer, menyembang dengan mak..ke hulu ke hilir sentiasa bersama mak..rasa puas! kalau boleh, tak mau balik ukm..huhuhu..teman, bukanlah bagai pepatah orang "di bawah ketiak mak" atau "anak manje"tapi, hakikatnya teman memang rapat dengan mak..teman pun tak tau macam mane hidup teman tanpa mak..(nauzubillah).

just tinggal 2 days for kite masuk ke tahun baru, yakni 2010..kan, actually kite yang Islam ni, dah beberapa hari da masuk tahun baru kan..1 muharram yang lepas..so, masing2 tentu ade azam dan transformasi yang akan dilaksanakan untuk tahun baru nie...pergh!! transformasi gitu =) like me also..hehehe, azam tahun baru nih, penuh dengan keazaman dan iltizam..

hopefully, dapatlah teman capai dan laksanakan azam tahun baru itu..uhuks! and for all..gud luck for azam masing2. jom kte sama2 berusaha berubah be more better than before!

itu jer, ayat teman agak skema untuk entry nih, sebab jiwa tengah skema...tak tau pasai apa..

ada banyak citer2 nak teman story, tapi..perlu di hold dulu ..kena tunggu time jiwa da tak bape skema..baru leh citer..hehehe..
wokeh...

Thursday, November 12, 2009

:: EntrY nAk CepAT::

nie entry nak cepat...just nak wish happy holiday to all my frens and to all ukm's student yang akan bercuti mahupun yang telah bercuti...

bagi mereka yang akan berprogram bersama teman di Johor, jangan lah kite bersedih dan berduka lara kerna pulang lewat...sudah nasib kita...terima lah ketentuan ini...yeah!!

teman udah anto laptop balik umah...so, pasni da jarang online...jangan ada yang rindu erk...(hahaha...ade ke yang rindu???) apa-apa hal, mesej kat no celcom, no maxis da tak pakai...kalo rindu..miss call jer...hehehehe.

wokeh semua, take care.....

babai....

kite tunggu citer seterusnya di episod yang akan datang...wokeh babe.. =)

p/s : kepada rumate ku sayang yang tidak dapat bercuti kerana sibuk dengan Debat, jangan lah bersedih...sesungguhnya dirimu begitu berharga...(eh..eh..amende nie?? hentam je lah)

Wednesday, November 11, 2009

:: aKu dAn diRimU::

semalam tanggal 10/11/2009, maka tamatlah riwayat final exam semester 1 tahun 3 untuk teman..syukur alhamdulillah..semuanya berjalan dengan jayanya...cuma 2 paper terakhir teman agak kureng cikit....ntah di mana silapnya...rasa macam tak berapa yakin dengan jawapan yang teman letak untuk paper tu.

nak kata rasa gumbira and suka exam nie abis, tak jugak...macam takde perasaan je...macam takde apa2 yang berlaku...sekarang tengah sibuk nak mengemas barang sikit-sikit. even da abis exam semalam, teman tak boleh balik umah lagik..uhuhu..ada program Perkhemahan Kembara Ilmu Rekreasi Dalam Komuniti kat SMK Sagil, Ledang Johor.. so, balik lewat gak la...program bermula pada 13/11/2009 - 15/11/2009.. kitorang satu kelas LD wat program dengan pelajar -pelajar berkeperluan khas daerah situ....

malam semalam teman n Khai dengan kengkawan kelas RDK si Alex dan Safuan bagi baju2 terpakai yang kitorang kumpul kat mak cik teman(wenco) kemudian baju-baju tersebut akan dijual dan hasil yang diperolehi akan diberi kat umah anak-anak yatim atau umah kebajikan.. (sungguh muliakan hati orang yang buat kerja2 macam nie)

mulanya baju-baju tu nak di donate kan kat anak-anak yatim kat Padang Indonesia, but...disebabkan gempa bumi itu hari...semuanya dibatalkan...tak kesampaian...

kebetulan plak...wenco bagi cupcakes kat kitorang ...wAhhhh....sodap nye, da lama gak tak mamam cupcakes...memang teman suke ngan cupcakes wenco...cake nye gebu..cream dia memang paling sodap dan tak jemu....uhuk! nyum..nyum....



teman makan berdua dengan si Khai...tak cukup weh...sorang dua pun tak cukup lagi...mabeles rasanya... A LOT OF THANKS!!! wenco. wenco nie, amik tempahan cupcakes...kiut miut cakes yang dibuat..macam2 gambo leh letak..kan wenco, heheh...so, kalau ada yang nak tengok2 sample cupcakes yang wenco buat sebelum2 nie ata ade yang berkenan nak order, boleh la layari
wokeh tu jer citer semalam punyer....wokeh!!
nak sambung mengemas barang2 yang tak terkemas...
p/s : 1) tajuk for entry ni xde kaitan dengan entry nie...
2) setia pada yang satu...ngeh..ngeh..ngeh..

Monday, November 9, 2009

:: aPa yAng Aku raSa::


hati tak pernah menipu untuk menyatakan keinginan. tapi otak lebih bijak kalo kita guna dengan lebih bijak.seperti manusia yang berjiwa manusia. ^_^ happy itu terbina. tertumbuhnya rasa diri kita disayangi.sesuatu yang hadir mengisi kelengkapan pada harian kita. merasakan diri indah seketika. bukan cinta.. bukan paksa.. tapi apa?..

gembira disudut hati yang paling dalam tetapi kosong. anehnya sebuah perasaan ni kan... kadang-kadang ekspresi wajah tidak menggambarkan perasaan..baik dlm gembira.. sedih.. mahupun marah..kerana kita lah yang memegang watak itu.mungkin saja aku boleh ketawa.. tapi siapa tahu dlm hati aku menangis?! boleh juga aku gembira tapi sengaja tunjukkan kesedihan supaya timbul rasa simpati.. tapi untuk apa??

kenapa airmata mengalir tanpa rasa kepedihan dihati..? kenapa harus jadikan ianya satu perlawanan.sedangkan tahu keputusan yang tidak akan ada.tapi untuk merasa sikit kegembiraan.. beginilah caranya.. terusss jadikan setiap perkara sebagai semangat.. even bukanlah untuk bertahan selamanya. kenapa harus menangis..dengan merasa terpaksa untuk happy.itu mungkin pada jiwa yang tahu sebabnya kerana semua orang takkan tahu perasaan hati ..tika saat aku lalui rasa ini.

p/s : kadang kita mengharapkan cuaca yang baik sepanjang hari..tetapi Allah telah menurunkan hujan ditengah hari, tapi janganlah kita bersedih kerana selepas hujan itu Allah menumbuhkan dan menyegarkan tumbuhan yang lebih baik dari sebelum ini.

Sunday, November 8, 2009

:: KESengaLan mAksiMa::

cuba teka...ape yang tersirat dan tersurat di dalam beg besar ini...
????????????????????????????????????????????????????????????????????????



tiba2 pintu kami diketuk..tuk..tuk..tuk.. dan apabila kami open the door...beg besar ini sudah berada di hadapan pintu...kemudian, beg tersebut dibawa masuk ke bilik..dengan perasaan takut+seram.. teka-teki yang bermain difikiran masih tiada jawapan..apakah yang terisi di dalam beg ini??siapakah yang menghantarnya??

jengg...jengg...jengg....



kemudian, bagi menjawab persoalan yang bermain difikiran..beg tersebut dibuka dengan perasaan ragu-ragu dan sangsi....


kami biarkan seketika...beg tersebut..perasaan semakin takut, jantung berdegup kencang..apakaha sebenarnya yang berada dalam beg tersebut...


selepas beberapa minit....tadaaa....cis! engkau rupanya...si Khai, my beloved rumate....


rupanya kepala manusia yang bermuka comei lagi cute dalam beg tersebut....
poyo jer.....



setelah bebas daripada cengkaman..."aku bebas...."


alamak!! terlebih sudah....cak!!


akhirnya keluar juga dari beg tue...........



hahaha....ni lah keje kitorang dalam bilik...merapu, menyengal, menggedik...macam2 me__ lagi lah.... firsly, teman nak tido..time tu about kul 4> ptg...si Khai rumate teman nie...sakit kepala migrain...tak tau ape punca tetibe jer migrain(hehehe...) so, dia tak boleh tido...teman pun, as rumate yang baik dan penyayang...(ahaks!! )layan la dia..sembang2 ketawa2...pastu..mata dah nak terlelap, tetibe dia cakap nak mengemas barang...al-maklumlah..barang2 dia nie, berguni2....so kena kemas awal...supaya takde yang tercicir nanti bila nak simpan dalam store...so, teman pun biarkan je lah dia mengemas..

setelah beberapa minit dia mengemas...teman nengok je lah...tetibe dia amik beg kertas besar tu, then masukkan diri dia dalam beg tu...apahal plak la dengan si Khai ni...pelik gak kan... firstly nengok dia buat keje tu..teman wat bodo jer...secondly nengok...uish,tak leh jadik nih...memang tak leh wat bodo...kena wat pandai gak...hahahahaha....

so, teman pun join sekali menjadi sengal macam dia...hehehehe...dia masuk dalam tu, teman amik gambo...dia pun posing sana..posing sini...ala-ala model beg gitu...lepas buat keje2 bodo tu, kitorang nengok balik gambo yang teman snap...hahahaha...memang kelakor...tahap sengal betul...boleh wat keje-keje camtu...orang lain study for exam, yang kitorang dok merapu meraban dalam bilik....oleh yang demikian, migrain Khai pun hilang dengan tiba-tiba selepas kejadian in... =)

hahahahahahahaha......khai..khai..khai...khai....
sampai tahap manakah kesengalan kita sekarang????????????


nie lah 2 orang yang sengal itu ( gambar bukan sekadar hiasan.......ngeh..ngeh..ngeh..)




p/s : 1) intro for this entry tidak boleh dipercayai..tidak ada kena mengena antara yang hidup..mahupun yang mati..
2)anda yang menentukan masa depan anda :-)





























































Saturday, November 7, 2009

:: KemBara merApu merAbaN::

semalam kami bertiga (teman, nazirah and Khai ) p jalan2 kat Nilai 3..tentatif program pada mulanya pergi berempat...tapi, de masalah teknikal..so pergi bertiga. nasib baik tak sesat..sebab pakai redah jer...Main objective kitorang ke sana adalah untuk suka-suka...hahaha. Takde lah..ada antara kitorang nie dah nak kawen, so pergi la tinjau kOt ada yang berkenan dan murah2 kat situ..(cuba teka antara kitorang bertiga sape yang nak kawen tuer....hehehehehe )


Khai-teman-nazirah

ini adalah keter yang Khai sewa...untuk kitorang p sana...


Nie first time teman pergi ke sana, before nie dok dengar orang citer...barang murah kat Nilai 3. bila teman pergi..terbukti memang murah..erm, boleh la kan...agak berbaloi jugak la beli-belah kat sana..cuma yang tak berkenan adalah keluasannya...tempat nye besor bebenor, agak penat la kaki teman berjalan semalam..dari 1 place e 1 place..but so hepy la..nengok baju-baju cantek and murah-murah.
habis kitorang berjalan kat situ..kaki pun da penat berjalan, so buat keputusan untuk pulang..hampir 2jam gak la dok kat situ cuci mata je lah...time kitorang nak balik tu, sampai kat simpang keluar dari Nilai..kitorang boleh terlajak terus ke bandar Nilai...sabau je lah, nasib baik la driver tu agak cekap kan, so, boleh U turn balik...kalo tak lepas la kitorang ke bandar Nilai..hehehe
before balik tu kitorang singgah kat tasek Cempaka..konon nak ambil angin le kat situ, tup tup nengok jam dah pukul 6.40ptg... owh...tak solat lagik weh....so, tangguh jap niat meronda2 kat taman tue..kitorang cari surau for solat. abis je solat, kitorang p beli barang2 keperluan sikit...coz stok makanan kat bilik dah abis, dah la kitorang bertiga nie kuat menelan..parah nanti kalo takde ape2 kat bilik tue..mau ada yang tonggeng menonggeng frust..coz tak de makanan..hehehe. beres semua barang dah dibeli, terbeli jugak ice-cream hok yang dalam mangkuk tue...share bertiga..nak p makan kat tasek Cempaka...dah masuk keter menuju ke Tasek Cempaka, da teringat tak de sudu..nak makan ais krim guna ape?? guna jari?? no no no...this is not iklan shampoO...yea.."guna jari pun bOleh.." ngeh..ngeh..ngeh..

nie gambo Khai dan teman...after solat ...kat surau persinggahan kat bangi tue..


sempat lagi snap photo dalam surau tu weh.. nazirah, Khai and me..



disebabkan takde sudu, so, terpaksa la cari alternatif untuk dapatkan sudu..kalo tak, tak makan la ice-cream tu..and cair la dia kan..nak tak nak...pusing la bangi tu cari sudu..pergi dekat 2 3 kedai..semua takde jual sudu plastik..pergi kedai makan lak, sudu plastik tak de...uish, tension..tension.. ice-cream da lama dalam keter..mau cair lak...huhuhu. carik lagi..carik lagi..dan terus carik..akhirnya, dapat jugak..tapi bukan sudu...that's garfu...uhuk! sabau je lah..kekdah nyer, itu je yang ade..first masuk restoran tue, jumpa abang yang koje kat situ, "abang, ada sudu x?" abang tu blur sekejap.."sudu?? ermm...ada kot, jap eh..."... kitorang pun tunggu..pastu dia p carik kat casing sudu then, dia cakap.."sudu takde la dik, garfu ade lah "... teman pun jawab"garfu?? boleh la abang, daripada takde".........so, akhirnya kitorang dapat gak makan ice-cream itu walaupun dengan garfu..itu pun , nasib baik abang tu bagi..free lagik..hehehe
inilah restoran yang baik hati bagi kitorang garfu..lepas gak la kitorang makan ice-cream tu....thanks..restoran nasi ulam... =)


kelakor je rasanya...so, kitorang p makan2 ice-cream kat tasek tue..menghirup angin malam..setelah penat berjalan...memang agak giler2 la semalam..macam2 perkara yang membuatkan teman nak pecah perut...wakaka...


nie ice-cream yang kitorang makan bertiga....yummie..yummie...


tengok gelagat gedik kami bertiga..ngeh..ngeh..ngeh..

nie dua orang berdua yang sangat gediks....


tengok gedikks lagi....poyo sangat...sebenarnya,kegedikan teman dipengaruhi oleh si Khai...percayalah (Khai...sila bengang erk....) ngeh..ngeh..ngeh..
da nak balik tu, kitorang singgah kat kedai yummie...jual barang2 cake..kOt nak buat cake lak nanti dalam bilik...hahaha...(percaya atau tidak ??)
pic kat bawah nie, tau x..pic yang teman sempat snap, si Khai drive sampai terlebih dari garisan putih tue masa tiba kat traffic light...malu weh...sume nengok...
P/S : hepi-hepikan diri anda..slaloO...walaupun di kala hati gundah gulana... =)

Friday, November 6, 2009

:: pEnguKurAn oh PenguKURaN::

Sudah lama talak terjah ini blog..hampir 3 hali..wa manyak cibuk, sikalang balu ada masa cikit..wa mau celite...apa yang terjadi sepanjang wa menyepikan dili...( dalam intonasi apek kedai biskut kat kajang..depan maybank..=> )
okeyss..ni teman nak citer pasal semalam tanggal 05/11/09 teman menduduki peperiksaan paper PENGUKURAN DAN PENILAIAN DALAM PENDIDIKAN..ni la satu2 nya subjek yang banyak mengira untuk sem nie..sume kena ingat contohnya, min, mod, median, sisihan piawai, varians, KR20,KR21....dan macam2 lagi la..kalo citer..mau ade yang x paham kan..kan..kan...
for information, subjek ni bertujuan supaya bakal guru-guru novis macam teman nie nanti pandai buat soalan ikut aras yang distandardkan.. memang pulun baca abis la..itu pun sok petang nak exam...malam tu baru macam agak beria cikit walaupun time study tu ade hasutan2 negatif dari si Khai dok nengok citer MY GIRL atas katil teman...uhuk!
dengan semangat waja nak menjawab exam...(bajet macam terror sangat ler).. tup tup, dapat soklan...pergh!! memang tak berbaloi..teman tak suke..tak suke..tak suke...uhuhu.. bentuk soklan tu 40 objektif(40marks) yang 3 esei (60marks). Jawab semua soklan.yang teman tak suke adalah masa yang diberi untuk jawab paper nih....jUst 2hours!! not available... tak cukup masa weh....seriously, memang teman tak suke..idea nak jawab tu ada gak la cikit2, nak mengarang cikit2 kat bahagian esei pun tak sempat sangat..buat ala-ala kadar je, sebab nak kejar masa..idea pun kuar macam terbantut jer..jawab pun sekadar di pinggiran... (kata francisca peter..) huhuhu....
macam tak ada kesahan jer untuk kertas soklan nie..walhal, subjek tu, subjek yang mengajar kita(guru2 novis) nie cara buat paper exam yang standard, ada kesahan, kebolehpercayaan..bUt...what happen?? bukankah antara faktor menjadikan sesebuah ujian itu sah adalah masa yang mencukupi...betul tak kengkawan?? patutnya bagi la masa 2hours 30 minutes ker...ada gak 30 minutes tue...for semak-menyemak... dek kerana itu, maka ini adalah first time dalam peperiksaan teman tak 'recheck' apa yang teman jawab...siap je semua soklan teman jawab, masa pun tamat....and hantar paper ke hadapan...selesai.. takde nak nengok2..semak jawapan da..uhuhu.. teman tengok ramai gak yang merungut tentang paper pengukuran nie kan..macam sedikit tak puas hati dengan bentuk soklan dan masa yang diberi..tapi, apa kan daya...kita as students..follow je lah..huh.
nervous la untuk paper pengukuran nie...tulun! tulun!
wokeh, masuk citer pagi tadi..teman ade microteaching untuk pendidikan jasmani..so, kena mengajar pj, kengkawan berlakon jadik pelajar dan pensyarah memerhati dan menilai cara pengajaran kita..best sangat group kitorang dapat pujian ceeewaaahhhh... bangga weh, bukan senang nak dapat pujian dari en.taib tu kan..kan..kan...hahahaha poyo giler teman, bajet macam bagus...hik..hik..hik.. tapi, memang hepy, sebab semua dah selesai...tak de komen negatif dari en.taib..so, kira alhamdulillah, okey.. thanks for members of group Nazirah and Cha...best sangat jadik cikgu sukan tadi..rasa macam tak nak stop jer...tapi, jap g mau kena kutuk ngan en,.taib lak..."ko nie, tak reti nak tukar turn ngan kawan ker??" ha...kan naya saja...
p/s : jangan salahkan orang lain / perkara lain atas kesilapan yang kita buat..salahkan diri sendiri..( so, paper pengukuran tu tak salah sebenarnya ..diri sendiri ni yang salah sebab tak prepare baik punya untuk jawab exam ... ngeh..ngeh..ngeh.. =) )

Tuesday, November 3, 2009

:: Geram!! +celcOm trOuble::

hari nie teman geram sangat....geram sangat-sangat!!!! nie semua angkara talian celcom postpaid yang agak sengal...baru je teman guna tak sampai 1 bulan, dah buat hal...tetibe petang semalam time teman nak buat panggilan, keluar ayat ni "harap maaf talian anda telah disekat, sila dail *119# untuk menyemak akaun anda..terima kasih" ha...sudah, memang terkezut gak..eh, banyak sangat ke bil teman sampai kena sekat bagai...setahu teman, no postpaid ni, teman guna untuk call or msg en.vespa je..teman guna no ke-2 untuk call or msg orang lain. kot ye nak sekat pun, hantar la warning msg ke..apa ke untuk perhatian..so, petang tu jugak teman gerak ke celcom center metro kajang tue..wat pertanyaan.then, bila ditanya and disemak...'orang celcom center' tu cakap yang bil teman baru rm21.65 untuk this month and talian teman masih aktif dan tidak disekat..apa kes kaH, agak musykil....kalau macam tu, nape lak dia sekat...tanya punya tanya, orang tu jawab " kami tak leh wat apa-apa, adik call 1111 untuk keterangan lanjut..." ermm....celcom center tak leh wat ape-ape...yer........
nak tak nak, lepas tu teman pun, call la 1111...careline la konon kan...bile dah call, operator cakap, teman punya number line tak de masalah, tak de sekatan..and bil still rm21.65 for first month nie...cuma mungkin disebabkan masalah teknikal celcom yang menyebabkan teman tak dapat contact orang...malam semalam, 2 kali tau teman call..and dapat jawapan yang sama dari operator yang berbeza.then, suruh tunggu sampai esoknya...tak pe lah kan...sabau and tunggu esoknya...
masuklah hari esoknya (yakni hari ini) teman try msg and call en.vespa, tak boleh jugak..masih lagi disekat...memang agak tak puas hati dan geram wujud pada saat ini, teman call 1111 lagik, tanya operator lagik untuk kali yang ke-3, then...operator tu jawab "owh ye, number line awak nie telah disekat coz bil awak sudah melebihi had. bil awak untuk bulan ni rm160> awak perlu jelaskan dahulu baru boleh aktifkan number tu" ish, apsal lak jadik camni.agak geram sangat. semalam, jumlah bil lain, sekarang jumlah bil lain..teman memang tak faham ler. kot ye pun, camner lak boleh berbeza maklumat yang teman dapat dari semalam dengan hari nie. memang teman musykil.. maklumat yang ada pada setiap operator berbeza kah???? ish...pelik sungguh!
agaknya celcom line mungkin sekarang mengalami trouble yang agak kronik uhuhu...bukan ape, coz kengkawan teman si Khai ngan Nazirah pun alami perkara macam nih...tetibe bil naik melambung...bila check baki, kejap rm140, kejap rm60..check lagik naik rm120 lak....macam mana nak jelaskan bil..teman pun tak paham..so, buat masa sekarang, tunggu je lah... en.vespa p settle plak kat celcom center tempat kitorang daftar number ni dulu (ipOh)...kalau tak dapat penyelesaiannya lepas tu..teman tak tau la nak kabo ape...da. nasib ade no ke-2, kalau tak...tak berhubung ler.............

Sunday, November 1, 2009

:: UjiAn Dari Allah ::

salam.... pe cerita dengan weekend kalian semua?? di kala berada dalam dunia exam macam sekarang nie, sudah pasti kepala menjadi ting tong dan tidak menentu kan..kan..kan..seperti yang berlaku pada rumate teman a.k.a Khai..yang menjadi ting tong sesudah abis paper exam..
kejadiannya bermula apabila beliau keluar dari dewan exam lalu berjalan menuju ke tempat meletak beg..kemudian, beliau terlihat seekor kucing yang agak comel lalu terus menerpa kucing tersebut " hai monyet............................"(dengan muka yang agak selambe) ....dengan pantas beliau mendapat perhatian lebih ketika saat itu oleh pelajar2 yang berada di situ.. beliau terdiam sejenak, dan tibe2 mendengar satu ayat "hai, baru lepas abis jawab soalan subjek saya, kucing ngan monyet pun dan tak kenal ke khai?" rupanya ayat itu datangnya dari pensyarah yang juga berada di situ yang juga mendengar sapaan khai pada kucing tadi..betapa malunya Khai kala saat itu..gitu lah kisah benar pabila berada di situasi ting tong selepas exam...
hahahahahahahahahahahahahahahahhahaha................
memang kelakar giler..teman dengor citer dia, gelak besor dibuatnya...ade ke kucing dikatakan monyet...ahaks! khai..khai..khai..khai...jgn mare erk..story mory citer kat cni..hehehe
okeyss...kelmarin, teman berbual dengan en.vespa by phone...macam2 la yang diborakkan..before nih, kalau calling2 sembang kejap jer..takat tanya kabo, da mam ke, camne koje...sudah.tapi, kelmarin...bukan main lagi..ntah apa yang teman borak dengan dia..teman pun tak ingat da...lama gak la..sampaikan si Khai ngan Nazirah yang ade dalam bilik tu jeles beb....hahaha..kalau tak, diorang je yang asyik dok bergayut dengan bf2 diorang...teman ni dengor je..tapi, malam tu..teman lak hyper...hahaha..bukan selalu kan. nasib baik time tu diorang dok nengok citer korea...kalau tak..mayb jeles tahap maksima dengan teman... =)
ada satu perkara yang teman sangatlah ingat perbualan teman dengan en.vespa adalah mengenai sebuah impian..sedih sangat time tu, mulanya story mory biasa jer...then, tetibe dah takde idea kan...so, teman nie wat soalan bengap...tanya dia.. apa impian dia, then..dia pun menjawab yang impian dia satu je..dia nak dia ada sebuah keluarga yang bahagia bersama teman kerana dia tak pernah rasa kebahagiaan sebuah keluarga...ya Allah, tersentap teman time tu..menitis gak la air mata bercucuran ke pipi...weh.. dan pada masa tu, teman terfikir adakah teman mampu untuk mewujudkan keluarga yang bahagia untuk dia..teman takut tidak mampu untuk memberi yang terbaik untuk diri dia. dan pada masa itu juga, teman bersyukur kerana teman masih lagi ada ibu dan bapa yang sentiasa memberi kebahagiaan dalam hidup teman..jika dibandingkan dengan orang yang tiada...ermmmmmmmmmm......
en.vespa sudah kehilangan emak hampir belasan tahun, yakni sejak dia kecil lagi...dan dia merasakan yang dirinya kurang kasih sayang seorang ibu dan mungkin itu menyebabkan dia merasakan yang dia tidak pernah berasa kebahagiaan sebuah keluarga.. sesungguhnya teman bersyukur kerana mempunyai seorang emak yang cukup memahami diri teman.. dan teman tidak dapat membayangkan apa yang berlaku pada diri teman sekiranya teman berada di tempat en.vespa.. BENAR, Allah itu Maha Adil dan Mengetahui... dan Dia akan beri ujian pada umatnya yang betul2 mampu untuk menghadapinya.. dan apa yang diberikan pada setiap hambaNya pasti ada hikmah disebaliknya..percayalah.
mungkin Allah telah menentukan teman sebagai insan yang dapat memberi kebahagiaan kepada en.vespa, atau mungkin orang lain..kita semua tidak tahu..semuanya telah Allah tentukan..apa yang penting, teman akan cuba sedaya upaya untuk membuat kehidupan en.vespa bahagia..mungkin keperitan yang dia alami, teman tidak dapat hilangkan tetapi sekurang2nya...teman harap, teman dapat kurangkan keperitan itu..insyaAllah.


(gambar sekadar hiasan....ngeh..ngeh..ngeh..)

ujian yang Allah berikan pada kita itu, sudah tentu dapat kita tempuhi kerana itulah ujian yang terbaik yang dipilih oleh Allah untuk kita.


Wednesday, October 28, 2009

:: KEbERkATaN HidUp::

salam dunia...salam semua...salam hari rabu...uhuks! ari nie kite citer bab Keberkatan….bak kata ibu mohd adif dalam citer dunia baru…KAP..BA..RA..KAP..ALIF..TA..NUN… KEBERKATAN.
Ye!! Keberkatan.. tetibe terfikir tentang perkara ni..ermmm.....Kengkadang kite ambil mudah dengan perkara ni. Kita anggap ianya sesuatu yang remeh dan kengkadang tidak penting pun..dan ada gak yang tak pernah terfikir tentang keberkatan..
actually, hidup kita ni semuanya telah ditentukan oleh Allah sama ada akan senang, susah, kaya, miskin, pandai, bodoh atau sebagainya pun..walaubagaimanapun, semuanya hasil usaha kita dan keberkatan yang kita perolehi daripada amalan2 dan tingkahlaku yang kita lakukan setiap saat, setiap detik, setiap waktu…tanpa kita sedari, ada perkara2 yang kita lakukan tu membawa kepada keberkatan…dan kengkadang gak kita tak perasan yang kita telah melakukan sesuatu yang tidak membawa kepada keberkatan..betapa rugi nya kalau kita melakukan perkara-perkara di dunia tanpa mendapat sebarang keberkatan..tapi, betapa untungnya kita jika kita melakukan sesuatu perkara yang hanya mudah dan kecil sekaligus mendapat keberkatan dari Allah…

huraian selanjutnya..rujuk citer di bawah ini yang mana citer ni adalah citer sebenar dari seorang ustaz.. (saya=ustaz) citer ni hanya untuk dijakdikan teladan dan menyedarkan kita...okeyss..


Kisah-1
Ketika belajar di Universiti Kebangsaan Malaysia, Salleh (bukan nama sebenar) telah bertemu jodoh dengan isterinya Siti Rahmah (bukan nama sebenar). Salleh mengambil jurusan kejuruteraan manakala Siti Rahmah mengambil bidang perakaunan. Sekarang mereka telah 15 tahun berkahwin dan dikurniakan Allah dengan 7 orang anak. Beberapa bulan yang lepas saya berkunjung ke rumah Salleh di Kajang. Kebetulan pada pagi Ahad itu selepas solat Subuh di Masjid Kajang saya bertemu dengan Salleh. Dia terus mengajak saya ke rumahnya. Dia menyewa rumah teres setingkat tidak jauh dengan Masjid.

Saya mengenalinya sejak hampir 10 tahun yang lalu. Pagi itu tidak sedar kami telah berbual-bual hampir lima jam. Saya ingin berkongsi tentang keluarga Salleh ini yang pada saya satu contoh keluarga yang mendapat keberkatan Allah.


1. Salleh bekerja makan gaji dan pendapatan bersihnya sebulan kurang dari RM3000.
2. Isterinya adalah anak sulung, walaupun berkelulusan ijazah namun menjadi suri rumah sepenuh masa atas kehendak Salleh. Sebagai penghargaan kerana isterinya sanggup tidak bekerja, Salleh memberikan RM300 sebulan kepada ibu-bapa mertuanya setiap bulan.

3. Di samping itu Salleh juga memberi kepada ibunya di kampung RM200 sebulan. Bapa Salleh telah meninggal dunia.

4. Dia memiliki Toyota Unser dengan ansuran RM500 sebulan.

5. Dia membayar rumah sewa RM400 sebulan.

6. Di rumahnya serba lengkap dengan perabot (TV, Peti Sejuk, Mesin Basuh, Set Sofa) serta teratur dan kemas.

7. Pelik tetapi benar, bil elektrik dirumahnya kurang dari RM20 sebulan sedangkan jirannya tidak pernah kurang dari RM60. TNB dah buat pemeriksaan bahawa meter di rumahnya tidak rosak. Begitu juga dengan bil air kurang dari RM10 sebulan.

8. Empat orang anaknya dihantar ke sekolah agama integrasi.

9. Bayangkan dia boleh hidup dengan Selesa walaupun gajinya kecil jika di nisbahkan dengan keluarganya yang agak besar.

Sejak berkawan dengannya ada beberapa perkara yang saya lihat jadi amalan dia yang patut di contohi;
1. Solat Duha menjadi amalan hariannya walaupun ketika pergi outstation

2. Solat Istikharah menjadi suatu amalan walaupun nak membeli benda yang kecil seperti nak membeli mesin basuh.

3. Sering membaca Surah Al-Waqiah

4. Tidak terlibat langsung dengan sistem Riba. Dia menggunakan Kredit Kad Bank Islam. Pinjaman kereta pun menggunakan sistem pinjaman Islam.

5. Buat baik kepada Ibu bapa dan Ibu Bapa mertuanya.

6. Suka menolong orang dan memberi derma

7. Semua anak-anaknya mempunyai akhlak yang baik dan jarang kena sebarang penyakit.

8. Dia dah empat tahun menggunakan Toyota Unser, sekali pun tidak pernah rosak atau menyusahkan nya.

9. Segala masalah yang dihadapi dapat diselesaikan dengan mudah dan cepat


Kisah-2
Ketika saya bujang dahulu saya sering menziarahi kawan saya, Norizam (bukan nama sebenar) yang tinggal di Masai Johor. Pada hari Ahad itu saya sampai di rumah Norizam selepas waktu Asar. Norizam memperkenalkan Abang dia, Rashid (bukan nama sebenar) yang baru sampai dari Kuala Lumpur. Rashid berkunjung ke rumah Norizam kerana untuk menghadiri temuduga pada pagi Isnin di Johor Baru.

Kawan saya Norizam ini, dalam beberapa hal dia tidak berpuas hati dengan abangnya. Kadang kala saya tidak suka mendengar dia merungut tentang abangnya. Petang itu Norizam merungut lagi iaitu abangnya datang untuk temuduga kerja sebagai Pengurus Besar (General Manager). Gaji Rashid sekarang ialah RM10,000 sebulan. Katanya tidak mencukupi. Dia akan minta gaji sebanyak RM14,000 sebulan untuk tempat baru ini.

Saya pun berasa hairan gaji RM10,000 sebulan tidak mencukupi sedangkan hanya mempunyai dua orang anak sahaja. Beberapa tahun kemudian baru saya tahu kenapa gaji abangnya RM10,000 tidak mencukupi. Ini ada kaitan dengan tiada keberkatan hidup.

Perkara-perkara yang pada pandangan saya menyebabkan Rashid jadi susah ialah seperti berikut;

1. Banyak sangat terlibat dengan sistem Riba. Pinjaman Kereta, Kad Kredit, Pinjaman Rumah, Akaun Simpanan semuanya Sistem Konvensional (Riba)

2. Menggunakan banyak kad kredit konvensional kemudian bayar pokok sahaja. Bermakna memakan riba yang berterusan.

3. Sering bertukar kereta sebab kereta selalu bermasalah walaupun kereta baru (Masalah kena curi dan kemalangan jalan raya)

4. Sering bertengkar dengan isteri.

5. Isteri sering masuk hospital kerana penyakit misteri.

6. Anak perempuan sulungnya yang di tingkatan tiga kena tangkap basah.

7. Suka menengking jika ada orang mintak derma.
8. Soal sembahyang lima waktu dipandang sebelah mata sahaja.

Kedua-dua kisah ini adalah sesuatu yang lumrah berlaku di sekeliling kita. Kadang kala kita tidak sedar langsung atau tidak menghiraukan langsung untuk mencari keberkatan hidup...kan..erm..........................sekian,

p/s oleh prof izzi haji ali: renung-renungkan...dan selamat beramal... =)

Monday, October 26, 2009

:: nak exAm Ker??? ::

salam, wahai kalian semua...

tatkala ketika ini rakan-rakan seperjuangan sedang berjuang untuk menghadapi exam...maka, teman pula berjuang melengkapkan entry di blog ini...hehehe... GUD LUCK!!! for semua rakan-rakan, kengkawan, sahabat...dan seluruh warga ukm yang nak pekse dah nie...do the best! hari ni first day exam bagi student2 kat ukm nih....so, masing2 mula memerah otak yang dah lama tak diperah....(teman ler tue...uhuk!) as usual lah kan, setiap kali nak exam..teman sentiasa bergumbira, tak seperti orang lain yang pulun dan tekun study... tapi sampai ke satu tahap..teman mula akan berduka cita yakni di kala esoknya nak exam...uuuuwwwwaaaa ....

tu lah teman..study last minute, memang lumrahnya begitu..waktu zaman sekolah dolu-dolu study bagai nak rak...konon nak jadi pelajar cemerlang..hahaha..siap bangun study dikeheningan pagi just for study..rajin benor time tue...baca buku, buat latihan2, and siap buat notes2 kecik...colourful bagai...memang rajin giler weh..koje study jer... tibe masuk matrik, rajin tu kejap bertambah..kejap berkurang..tibe pulak kat u nih...konon dah dewasa lah kan...study pun dah malas..tunggu exam tu dah nak tiba..baru lah kerajinan tu muncul...sangat lah tak bagus dengan keadaan ini, tapi..teman tetap go on dengan keadaan ini...huhuhu..tak tau la kan, mungkin umur makin meningkat dewasa..dan semangat kestudyan tu berkurang....nak2 plak otak nih dok fikir perkara yang tak sepatutnya difikirkan...isk..isk..isk..

okeyss...ni plak koje kami bertiga (rumate teman=khai, cosmate teman=nazirah dan teman) petang semalam lepas jer bangun tido...kitorang p lunch, after lunch, kitorang tido balik, pastu bangun balik...dan ini lah koje kami selepas bangun tue...(makan lagi wehhh...........) actually ni lah rutin harian ketika study week..kami bertiga, kalau orang lain pagi petang siang malam dok study, but kitorang pagi petang siang malam dok melantak...huhu

pada mulanya, rasa teringin nak makan pisang goreng petang tu...dan dengan adanya jasa baik seorang rakan teman si ***h* ni yang memang sentiasa baik hati nih..kami bertiga dapat gak le makan pisang goreng tu coz si ***h* ni tulun belikan..time kacih sangat...jasamu tetap kukenang..uhuk! untuk pengetahuan sapa2 yang nak tahu, kami bertiga menyediakan sarapan, lunch, minum petang, dinner and supper...tiap hari dalam bilik..hehehe, tu sebab koje kitorang dok makan jer...ada jer benda yang kitorang orang buat dan menjurus kepada makan..makan..makan..dan makan...

erm...nengok2 pisang goreng panas yang telah dimakan abis oleh kami bertiga....sepinggan penuh tue..


keropok lekor pun ado.....

dan ini minuman kami...nescafe kacip fatimah....konon-konon bagi stamina for study ler...stamina tido kot ade lah... =)

then, ade buah tembikai sebijik yang dibelikan bersama pisang goreng ini..gara-gara si khai yang teringin nak makan buah tembikai..konon nak makan buah tembikai sejuk2 letak ais batu sume..alih2...ape jadi dengan tembikai tu..tau tak???

tembikai tu telah didecorated oleh nazirah dan khai...teman jadik pemerhati dan jurufoto..memang kata orang takde koje, cari koje...kitorang dok habiskan masa buat benda2 agak "berfaedah" nie semalam hampir 2jam.. tak tau la ape motif nyer...sape punya angkara yang mencetus idea deko-deko nih...teman pun tak tau...

taadaaa.........
lagi...

dan lagi...

itu lah kojer nye semalam....tak tau la kan...masing-masing ting tong...so, tercetus ler koje2 yang agak "berfaedah "tue....tapi..........dengan adanya kejadian semalam, maka dapat dikenalpasti bahawa wujudnya kekreatifan dalam jiwa masing2....ngeh..ngeh..ngeh..xde sesape ngajor pun, sume dibuat sendiri...hehehe...

okeysss lah....sampai di sini sajer, sok dah mula paper teman subjek PJ SUAIAN...wish me luck yea everybody..... sama kita berusaha melakukan yang terbaik..yeah!!

p/s : untuk menghilangkan ketensionan yang melampau silalah ikut jejak kami bertiga seperti di atas ye....

Sunday, October 25, 2009

>> ya Allah, maafKan akU <<

Ya Allah, Yaa Rabbi, Yaa Rahman, Yaa Rahim.



Sesungguhnya aku sangat takut bila mengingati mati. Tetapi tidak juga aku menghindarkan diri dari yang sia-sia. Dan merapatkan diri kepada yang dikatakan saham-saham Syurga. Masih juga aku cintakan perkataan-perkataan manis dunia yang sementara. Dan asyik dengan belaian-belaian fitnah yang indah pada kulitnya tetapi berulat didalamnya.


“Keluarlah engkau dari jerami-jerami batil yang menyesatkan. Pergilah engkau ke danau-danau Firdausi. Dan teguklah susu dan madu dari sungainya yang mengalir itu. Tanggalkanlah pakaian-pakaian duniamu yang berupa kelazatan dan kesukaan sementara. Dan redhalah yang Allah hummala aisya illa i’ shul akhiroh.”


“Wahai diri yang lalai. Berpeganglah engkau pada tali-tali Allah, janganlah engkau mencari tempat bergantung selain dariNya. Dan ingatlah, yang engkau itu, kun tum khoirat ukhmatin ukhrijat linnass, ta’ muru nabil makruf, watan hau na’anil mungkar, watu’ minu nabillah.”


Dan janganlah menjadi orang yang rugi di dunianya dan rugi pula di akhiratnya. Berbaik-baiklah sesama kamu dan saling memberi dan menerimalah. Juga jauhkan sombong dan bongkak kerana dengan itu iblis menjadi kafir selamanya. Tidakkah engkau menggambil iktibar?”


“Dan cintailah Allah melebihi engkau mencintai takhta-takhtamu. Cintailah Rasulullah SAW itu melebihi rintik-rintik hujan atau juga air dilautan. Letakkanlah tangan di dadamu. Dan rasakanlah zikirnya. Dengan itu tidakkah engkau takut akan Allah? Dan tidakkah engkau malu bertemuNya dalam keadaan telanjang bergini? Sesungguhnya umat ini menerima limpah rahmat dan nikmat yang melebihi dari umat-umat yang terdahulu. Dan janji-janji Allah keatas umat ini juga lebih utama kedudukannya dari umat-umat lain. Tidakkah engkau wahai diri yang leka merasa lembut hati dan belas kepada dirimu sendiri?”




Ya Allah... Tunjukkan kepada aku yang benar dan jadikan pilihan aku mengikuti yang benar itu. Dan juga tunjukkan kepada aku yang tidak benar dan permudahkan aku meninggalkannya.

Friday, October 23, 2009

::mY beLoVed mOm:: (part 1)

Salam…tetibe hari nie, nak story tentang mak aku...part 1..

this is my beloved mom.....
MAK….satu-satunya wanita yang amat aku kagumi..sangat penyabar, penyayang, memahami dan segalanya bagi aku. Membesarkan kami adik-beradik dengan penuh kasih sayang tanpa ada satu pun yang kurang. Sejak aku lahir sehingga sekarang, mak sentiasa berada disisi..mengandung, melahirkan, mendidik dan membesarkan aku sehinggalah aku berjaya sampai sekarang..mak tak pernah merungut walaupun sesaat..kesusahan dan kepayahan mak mendidik dan menjaga kami adik-beradik tidak terbalas walau dengan apa cara sekalipun. Mak sentiasa memberikan yang terbaik untuk anak-anaknya. Jika kami berduka, mak sentiasa menggembirakan..jika kami bersedih, mak sentiasa berada di sisi.. Segala masalah yang kami hadapi..mak akan sentiasa cari penyelesaian…walau dengan apa cara sekalipun…mak tak pernah memarahi aku dan adik-beradik yang lain tanpa sebab..tapi mak akan tegur jika kami memang melakukan kesalahan dan perkara yang tidak disukai.

Tatkala mak mengalami kesedihan, mak tak pernah ceritakan dan kongsi pada orang lain…sehinggalah aku dewasa.. umur aku 17 tahun (lebih kurang) tiba saatnya aku minta mak berkongsi segala masalahnya dengan aku..aku tahu, mak keberatan nak menceritakan masalahnya kepada anak-anak kerana tidak mahu ianya menjadi 1 bebanan. Mak tak pernah menunjukkan kesedihannya kepada orang lain. Sehinggakan, kadang kala aku terpaksa curi2 membaca diary mak untuk mengetahui rahsia hati dan perasaan mak.. Dari situ, aku cuba membuat perkara2 yang dapat membuatkan mak sentiasa senyum dan gembira.
Tetapi..kini, apa sahaja masalah yang mak hadapi, mak akan berkongsi dengan aku..mungkin mak merasakan yang aku makin dewasa dan dapat menjadi pendengar masalahnya. Bagi aku, apa yang aku lakukan..aku nak mak aku bahagia…segala-galanya untuk mak..walau apa sekalipun! Sejak aku study kat matrik sampailah study kat ukm nih..hampir setiap kali hujung minggu aku akan balik rumah sebab aku amat merindukan mak..mungkin ada yang mengatakan aku balik rumah setiap minggu coz nak jumpa en.vespa….tapi, hakikatnya, aku nak sentiasa berada disisi mak..aku merasakan yang aku dan mak xbleh dipisahkan…huhu (sangat betul, xtipu!!) walau mana2 aku pergi, aku akan ingat mak…so, aku tak sanggup nak berjauhan dengan mak..aku tak tahu apa yang akan terjadi jika aku ditakdirkan berpisah dengan mak…ya Allah!! Jauhkanlah semua itu..(amin..)


............me and mOm............
setiap hari aku akan mesej dan call mak…EVERYDAY…setiap pagi aku akan Tanya khabar dan makan minum mak dan setiap malam aku akan bg mesej “mak, akak sayang mak sangat2..mak jaga diri baik2..i love u..mmmmuuuuuaaaahhhhh!!! gud nite…” mungkin ada yang tidak percaya…tapi itulah hakikatnya…mak umpama nyawa aku…mak sangat memahami diri aku..bagi aku, teman lelaki aku sendiri tidak dapat memahami diri aku seperti mana mak memahami aku…mak sentiasa bagi sokongan dalam apa jua yang aku lakukan..
Takde orang lain yang boleh menggantikan mak dalam hidup aku…mak sangat istimewa bagi aku..aku bersyukur kerana dikurniakan Tuhan seorang mak yang terbaik dalam hidup aku..terima kasih ya Allah…aku berjanji dengan diri aku sendiri…aku akan mengembirakan hati mak sepanjang hayat mak…. I love u mOm!!!!!!

Thursday, October 22, 2009

.........aPe-Ape SaJe........

sejak akhir-akhir nie...teman asyik busy jer memanjang...macam-macam hal perlu disettlekan...tu yang sampai xsempat nak update blog....internet pun x on...
luahan hati dan perasaan terpaksa ditangguhkan dan disimpan dulu..uhuk!
nie pun curi2 masa ckit...just for a minute!teman suka sangat dengan lirik lagu sheila majid nie.. lagu 'hitam putih kehidupan'... 2hari lepas teman terdengar..memang agak menyentuh..huhu
cuba hayati lirik lagunya bawah nie...
kalau hayati lagunya lagi best....
teman xbleh nak letak videonya kat cni..xtau nape ntah..tetibe xleh download dari youtube...
so, lirik je lah..

"hitam putih kehidupan "
Lihatlah sekitar alam
Dunia luas terbentang
Langit tinggi kebiruan
Pohon-pohon kehijauan
Hembusan bayu yang menyegarkan
Dengarkan di sana-sini
Beburung riang menyanyi
Berbunga aneka warna
Sumber kedamaian jiwa
Mensyukuri nikmat Maha Esa
Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai
Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban
Tiada yang dapat lari dari masalah diri
Hadapi lah dengan tenang
Tiap cabaran yang datang
Atasinya dengan keimanan
Sekadar buat renungan
Untukmu teman tersayang
Hitam putih masa depan
Sendirian menentukan
Hidup ini usah persiakan

so...how??
kalau xtersentuh...xtau la plak kan...mayb sesetengah orang yang berhati lembut macam teman jer yang mudah tersentuh dengan lirik2 lagu yang macam nih...
by the way...see again....
salam..........

Friday, October 16, 2009

mAjLis aNugErah....surpriSe!!!

ha..nie nak citer bab semalam...semalam, teman ada jemputan ke majlis yang telah dianjurkan oleh fakulti...seperti yang tertera di bawah ini...

teman pergi pun, untuk makan jer..hahaha, di samping bergambo.majlis tu bermula jam 12.00pm, tapi teman sampai lewat..disebabkan terdapat masalah teknikal..huhuhu....segan giler nak masuk dewan time tu..da masuk, tempat lak penuh, waduh..waduh...dah le time tu dekan (datin Siti Rahaya) dok berucap...nie la pantang teman kalo datang sesuatu majlis...datang lewat!! time dok mencari tempat duduk tue, nasib baiklah...urusetia program bagi kitorang (teman&kengkawan) tempat...mak aih...dok kat tempat ala-ala vip gitu..hehehe, ada hikmah ler kitorang datang lewat..
seperti biasa lah, majlis mane2 pun, musti didahului dengan ucapan kan..

bawah nie pic dekan kitorang, dekan fakulti pendidikan sedang berucap....the pinky women, cantek weh....meletops!

ini lah sebahagian para jemputan yang hadir.... pensyarah+student siswazah+prasiswazah+pelayan tetamu...ngeh..ngeh..ngeh..

memang tujuan utama ke majlis tu untuk mamam jer...so, time mamam tue..mamam puas2 ler....
ni hidangan yang tersedia....

ni ler juadahnye .....(no komens...... =) )

ha..tibe masa pic kitorang bergambo....hehehe
dari kiri, cik zai..cik sha aka teman, cik zi dan cik kama....


bawah ni pic kitorang dengan dekan, Dr.Saemah...dll...


selesai mamam kitorang pun balik ler...on the way nak balik tue, ada jamuan hari raye lak kat pusanika...wa..pe lagik,soru la....rezeki jangan ditolak....hehehhe...siap ade lambchop lagi...

then, balik bilik jer..........surprise!!!!!! romate teman ngan si zi2 dok wat surprise kat teman lak...celebrated my besday..hahaha, even da lepas bape ari...diorang siap beli cake pagi...besh nyer!!! blueberry choclate chesse cake....(haha btui ke nama cake tu...??? ) cedap ooooO...
xsangka btul la diorang ni....dalam diam....
nengok2 pic yang sempat di snap...
tadaaaA....the cake...

ya ampun! sape la ni agak sopan + ayu gitu ahaks!! poyo...
gitu lah citer semalam....de lagi cikit nak citer, lepas kitorang mamam cake sume, kitorang p mines...berlima, kami bertiga dan bf khai bersama kawan karibnya.. hehehhe...plan yang spontan...tetibe rase nak hilangkan tension...so, nengok movie papadOm....even for the 2nd round....masih xpuas!!! papadOm dihatiku....hahahaha...

Wednesday, October 14, 2009

PesTa BisKut RayE

semalam punye citer...kitorang yakni teman and nazirah balik dari kelas Dr Hasnah..dengan perut yang lapar+badan yang agak penat..kitorang berjalan terus menuju ke cafe...nak beli nasi..da tak boleh tahan da kelaparannya. sampai jer kat area lobi (belakang pejabat kolej tu) ade plak monyet2 berkeliaran lak ...aduyai, terpaksa menunggu seketika..tunggu punya tunggu, monyet2 tu dok main2 jer kat situ, bersuka riang lagik...huhu. kitorang pun cari alternatif lain, guna jalan panjang untuk sampai ke cafe...akhirnya, sampai gak hajat kitorang nak beli makanan..

rase tak sabau je nak balik bilik..nak mamam..uhuh! lapar sesangat..sampai jer kat bilik....ya Allah!! terkejut teman, bersepah bilik kitorang jadiknye...biskut-biskut raye yang romate teman bawak dari umah habis berterabur...ini semua angkara monyet dan sekutunya....argh!! geram btul..patut la tadi, jumpa kat lobi bersuka ria bukan main...dah kenyang wat pesta biskut raye dalam bilik kitorang weh....

nengok nie, habis sume kuih raye yang ada dalam bilik tu diterjah...bersepah jadiknya...


tonggang langgang dibuatnya........
cedih tau..habis sume biskut nie tak boleh dimakan lagi ..huhuhu


tingkap nie merupakan laluan utama monyet2 tue masuk dalam bilik kitorang...tengok tue, berterabut serpihan biskut...
terbantut niat kitorang nak balik terus makan.terpaksalah bersihkan bilik dulu..buang semuanya, sebab semuanya dah tak boleh dipercayai..takut2 ada air liur monyet lak nanti...
sabau je lah....monyet!! monyet!!

Monday, October 12, 2009

my BesDay On LasT SunDay...

thanks for everybody yang wish for my besday yesterday (11/10).. terharu bile dapat wish dari kengkawan..walau jauh nun di sana, tetap ingat besday teman even di penghujung tahun..huhu.

the first person yang wish besday kat teman adalah kawan teman time kat matrix dulu..namanya Chan Choy Leng aka anakku..Leng memang tiap2 tahun wish..xpernah missed..and pasti menjadi orang terawal yang wish...a LoT of thanks Leng!! orang yang 2nd wish kat teman adalah my beloved mother...mayb sepatutnya mak orang pertama yang wish, but jika nk dibandingkan...Leng lebih pantas menaip mesej, so mak jadi orang kedua...hehehe..pe2 pun, teman sangat terharu dan gumbira, thanks mak! i love u so much!!

oleh kerana hari jadi teman,teman berada dirumah, so..hari tue, kitorang buat makan2 cikit..masak cikit2 and bagi kat jiran2...mula-mula memang plan nak celebrate, but adik teman yang dok asrama and yang kat matrix tu tak dapat balik, so...just wat kecil2an je lah... mayb bulan 11 nanti baru kitorang celebrate, tunggu sume orang de kat umah..hehe, baru le meriah!

petang tu plak, teman kuar dengan en.vespa dan sahabat karibnya..Lah..kitorang p nengok citer papadOm. memang best citernye...weh! mabeles... banyak unsur kelakar dan tangkap nangis...ade satu part , yakni time Miasara bagi papadOm kat Dom...huh! menitis air mata teman..cedih giler...tapi bile kuar part kelakar, memang kelakar giler..en.vespa sampai terangkat kaki ketawa terbahak!bahak! sabau je lah....watak Que haidar sebagai Wajib Tayang memang sesuai..kelakar..hahaha.sape yang tak p nengok lagik, baik p nengok...rugi kalo tak nengok...hehehe

okeyss...sambung citer tadi, lepas nengok wayang, kitorang p mamam kat restoran D'Palma...agak mewah lah jugak restoran tue..bukan selaloO pun mamam kat situ...tak pernah pun...huhuhu..nie pun just 4 celebrated my besday...eeewaahhh=) kitorang bertiga malam tue..memang melahap ler...macam2 yang ditempahnya..sampai tak terabis...tapi memang sodap makanan kat restoran tue..en.vespa de la kasik present kat teman...hehehe, en.vespa nih bukanlah jenis orang yang romantik tau...sebelum-sebelum nie, semua special gift yang dia nak bagi kat teman, semuanya teman p beli ngan dia coz dia tak reti nak pilih...kalo dia p sendiri, pasti dia akan beli something yang berbentuk vespa untuk teman...but, for this year, tetibe jer present tue dah ade depan mata..uish! memang agak musykil pun ade..kot dah pandai beli hadiah kat teman ker...erm...teman terima je lah...yang anehnya, bentuk hadiah tue wat teman excited nak buka.en.vespa suruh teman buka kat ukm....erm, fening2..ape lah isinya...macam2 benda teman teka, sume salah...pesanan dari en.vespa " hati2 bawak hadiah nie, jangan tonggengkan, jangan hentak, pegang betul2..buka pembalut dari bahagian atas ke bawah satu demi satu.." teman xpaham nape dia pesan camtu, cuma katanya "kalau tak ikut cara dia, benda tu jadik busuk dan basi>>" agaknya teman nie agak lurus bendul...so, follow je lah kata-kata azimat en.vespa tue...dari dalam bas..sampailah ke dalam tren..teman pegang..bagai menatang minyak yang penuh...huhu..sampai je kat ukm...teman tak buka lagik, sebab perasaan takut and nervous tue ada.. sebab tak tau pe yang ade dalam tu kan....at the last, balik dari kuliah, teman pun buka....buka pun hati2...dari bahagian atas ke bawah...then, buka je penutup bekas tu..nengok 2 ada bulu tangkis..."ape kekdahnye ini sume?????" teman pun teruskan lagik...tarik2...dalam bekas tu, ada sampah kertas lak...tarik2 lagik...uuuwaaa...ada beg ..huhuhu...geram+terharu+gumbira+semua ada...huhuhu, nape la tak cakap awal2 yang benda tue beg...punya lah teman jaga barang tue...huhuhu...sabau..sabau...memang en.vespa sengaja nak kenakan teman..memang dari dulu selalu tau terkena...huhu..sedih giler.

nie lah hadiah tue ketika belum dibuka...teman bawak menegak je tau...jaga sangat...udah macam lemang pun ade...musti orang ramai ingat teman bawak lemang..huhu

tadaaaa....nie lah benda yang terisi dalam bekas ala-ala lemang tu...ropenye beg..huhuhu...memang suspen btui...ingatkan mende lah...memang nakal ler diorang berdua menipu teman...huhu..but, i love this bag!!
beg ni mengimbau kenangan silam teman dan en.vespa dahulu kala...huhu, en.vespa dolu-dolu buat beg sendiri p sekolah...sejibik sejibon macam beg yang dia bagi kat teman tue...beg yang en.vespa buat tu, memang cantek..jahit sendiri beb....time dia nak ngorat teman, dia pakai ler beg tue...tiap2 hari p skolah..bawak beg yang dia jahit sendiri nih...memang stylo..sume orang berkenan coz xde lagi di pasaran time tu.memang kreatif en.vespa nih...suke benor bab2 menjahit , teman lak..paling tak suka bab menjahit...failed!! tapi, sekarang banyak jer beg pattern camtu..so, dia beli and hadiahkan pada teman...dia nak singkap kembali kenangan kami...uuuwaaa....rindunye zaman dolu-dolu...sangat seronok...
sekarang da makin dewasa...ermmm.......

hadiah yang nie lak dapat dari cik mun...


selepas di buka......


the cutest casing.... cik mun tau teman suke kaler purple....tu yang dia p beli casing nie kaler tu...teman suke tau...every year cik mun kasik hadiah....time kasih banyak2 cik mun (bestfren teman....huhu) jasamu tetap ku kenang....ceeewaaaahhhhhhhhhh....

by the way, thanks for all my fren yang ingat besday teman...siap ade yang wish melalui sms, call, facebook, frenster...ym, kad pun ada...huhu, sungguh terharu...thanks korang sume...u all are my bestfren 4ever!
especially for my mother...mak tiap2 tahun akan wish untuk teman...mak...akak sayang mak sangat..sangat..sangat!! mak mesti akan beli kek and present..even hadiah tue kecik, tapi sangat bernilai...mak..akak sayang mak! takde sape leh ganti mak dalam hidup akak...
2nd..thanks for en.vespa...u always make me happy...u r the special person in my life...
mom n en.vespa, i love both of u...so much!!!!!
thanks...for everythings...........