Friday, November 6, 2009

:: pEnguKurAn oh PenguKURaN::

Sudah lama talak terjah ini blog..hampir 3 hali..wa manyak cibuk, sikalang balu ada masa cikit..wa mau celite...apa yang terjadi sepanjang wa menyepikan dili...( dalam intonasi apek kedai biskut kat kajang..depan maybank..=> )
okeyss..ni teman nak citer pasal semalam tanggal 05/11/09 teman menduduki peperiksaan paper PENGUKURAN DAN PENILAIAN DALAM PENDIDIKAN..ni la satu2 nya subjek yang banyak mengira untuk sem nie..sume kena ingat contohnya, min, mod, median, sisihan piawai, varians, KR20,KR21....dan macam2 lagi la..kalo citer..mau ade yang x paham kan..kan..kan...
for information, subjek ni bertujuan supaya bakal guru-guru novis macam teman nie nanti pandai buat soalan ikut aras yang distandardkan.. memang pulun baca abis la..itu pun sok petang nak exam...malam tu baru macam agak beria cikit walaupun time study tu ade hasutan2 negatif dari si Khai dok nengok citer MY GIRL atas katil teman...uhuk!
dengan semangat waja nak menjawab exam...(bajet macam terror sangat ler).. tup tup, dapat soklan...pergh!! memang tak berbaloi..teman tak suke..tak suke..tak suke...uhuhu.. bentuk soklan tu 40 objektif(40marks) yang 3 esei (60marks). Jawab semua soklan.yang teman tak suke adalah masa yang diberi untuk jawab paper nih....jUst 2hours!! not available... tak cukup masa weh....seriously, memang teman tak suke..idea nak jawab tu ada gak la cikit2, nak mengarang cikit2 kat bahagian esei pun tak sempat sangat..buat ala-ala kadar je, sebab nak kejar masa..idea pun kuar macam terbantut jer..jawab pun sekadar di pinggiran... (kata francisca peter..) huhuhu....
macam tak ada kesahan jer untuk kertas soklan nie..walhal, subjek tu, subjek yang mengajar kita(guru2 novis) nie cara buat paper exam yang standard, ada kesahan, kebolehpercayaan..bUt...what happen?? bukankah antara faktor menjadikan sesebuah ujian itu sah adalah masa yang mencukupi...betul tak kengkawan?? patutnya bagi la masa 2hours 30 minutes ker...ada gak 30 minutes tue...for semak-menyemak... dek kerana itu, maka ini adalah first time dalam peperiksaan teman tak 'recheck' apa yang teman jawab...siap je semua soklan teman jawab, masa pun tamat....and hantar paper ke hadapan...selesai.. takde nak nengok2..semak jawapan da..uhuhu.. teman tengok ramai gak yang merungut tentang paper pengukuran nie kan..macam sedikit tak puas hati dengan bentuk soklan dan masa yang diberi..tapi, apa kan daya...kita as students..follow je lah..huh.
nervous la untuk paper pengukuran nie...tulun! tulun!
wokeh, masuk citer pagi tadi..teman ade microteaching untuk pendidikan jasmani..so, kena mengajar pj, kengkawan berlakon jadik pelajar dan pensyarah memerhati dan menilai cara pengajaran kita..best sangat group kitorang dapat pujian ceeewaaahhhh... bangga weh, bukan senang nak dapat pujian dari en.taib tu kan..kan..kan...hahahaha poyo giler teman, bajet macam bagus...hik..hik..hik.. tapi, memang hepy, sebab semua dah selesai...tak de komen negatif dari en.taib..so, kira alhamdulillah, okey.. thanks for members of group Nazirah and Cha...best sangat jadik cikgu sukan tadi..rasa macam tak nak stop jer...tapi, jap g mau kena kutuk ngan en,.taib lak..."ko nie, tak reti nak tukar turn ngan kawan ker??" ha...kan naya saja...
p/s : jangan salahkan orang lain / perkara lain atas kesilapan yang kita buat..salahkan diri sendiri..( so, paper pengukuran tu tak salah sebenarnya ..diri sendiri ni yang salah sebab tak prepare baik punya untuk jawab exam ... ngeh..ngeh..ngeh.. =) )

3 comments:

khaira said...

pujian yang dapat tu, mesti dari tunjuk ajar bini cikgu sukan yang comel kan kan kan???hehehe

heart by heart.... said...

hahaha...poyo memang poyo...
alah, bagi tips jer...bini cikgu sukan tue..
yang ngajornye teman...kan, so orang yang ngajor tu la baguih..berkaliber..mantOp lagik...hehehe

khaira said...

ni sape yang perasan ni???
hahahaha