Monday, September 20, 2010

::stOry raya - 1::

salam lebaran untuk semua... selamat hari raya aidilfitri...diri ingin memohon maaf zahir dan batin jika ada yang terkasar bahasa, terguris hati secara sengaja atau tidak sengaja... kita sebagai manusia tidak lari dari melakukan kesilapan..kan..kan..kan... hurmmm... kembali sudahh ke dunia ukm berat je kaki nak melangkah masuk ..bukan sebab ape....mOod nak blajO masih takde lagi... tulunnnnnnnnnnnnnnn............ nak kate moOd raye tu melOnjak2 ..tak jugak.. bagi teman, raya tahun tak semeriah tahun2 lepas.. tak tau la kenapa, tapi itulah yang teman rasa secara realitinya. dan tahun ini jugak la moOd nak bergambO tersangatlah takde..memang takde amik gambo pOn..da sampai raya kelima baru perasan tak amik gambo keluarga time raye..adehh... rugi sungguh!! mungkin sebab kesibukkan maka masing2 dah terlupa nak amik gambO.


seperti biasa, adik bOngsu teman tiap2 malam nak2 dekat raye tu, dia da semangat nak pasang pelita... haa....
suasana umah kami bila nak menyambut raye..semangat terlebih..hik3... sepanjang jalan pasang pelita, dengan lampu lip-lap lagik...besstt........ tahun nie, abah cat umah kami warna kuning...hahaha, sesape yang lalu mesti tegur " ambOi umah cik nam ISTANA KUNING" muahahaha.. luarnye kuning, dalam warna-warni, pening sudah..hijau ade, kuning ade, putih ade..suka-suki je kitOrang nak letak warna ape.. :)

pagi raya tu..kitOrang duduk aje kat umah, prepare sikit2 breakfast untuk acu and famili..diOrang beraya bersama kami sekeluarga tahun nie.. pepagi tu juga encik vespa and the geng datang beraya.. maksu nya, pakcunya, anis yang cOmel, dan kesemua adik-beradik en.vespa datang beraya umah teman tahun nie..alhamdulillah..meriah! tapi disebabkan awal sangat diOrang datang beraya, maka takde lah makanan yang berat2, just ada biskut2 raye, lemang and rendang aje lah.. tahun nie actually, teman beli baju raye warne cOklat, tapi en.vespa tak beli baju melayu..just beli kemeja yang berwarna cOklat. baju melayu yang en.vespa pakai adalah recycle yang tahun2 lepas punye, makanya, puas le teman ni mencari baju kurung tahun2 lepas yang sedondon dengan warna baju melayu en.vespa...huhu, nasib baik jumpa.. jadiknya, sedondOn jugak le time tu..hik3... warna biru turqoise gitu..

petang lepas sOlat jumaat, teman, en.vespa adiknya Wan dan Along g beraya umah bapaknya di Lenggong. terharu melihat pelukan yang sangat erat oleh seOrang bapa kepada anak2nya..hurmm... mOga syawal tahun ni memberi 1001 erti buat diOrang semua..insyaAllah. lama jugak le kitOrang melepak kat umah bapaknya, petang baru balik....

balik je umah, berderet2 kereta parking kat umah teman..penuh orang dalam umah dOk beraya...waduh! kesian mak, masuk je umah terus menyelak le lengan baju, angkat kain....tOlong2 mane yang patut.... umah teman nie, senantiasa dipenuhi tetamu apabila tiba raya..haiisshh... camne la kalO teman udah kawen nanti, rasa tak sanggup nak biOr mak melayan tetamu sorang2.. even teman ade adik pOmpuan 3 orang, tapi hati nie tetap berat nak tinggalkan mak...kalO dah kawen nanti, mesti kena beraya kat umah suami jugak..takkan nak dOk umah mak kita je kan.... adeh, camne nih????? (pikir..pikir..pikir....) ape2 pOn kena redha la kan...terima hakikat..hehehehe...ayat pujuk diri sendiri...



2 comments:

心。玲 said...

kak tasha, selamat hari raye ya...

heart by heart.... said...

my dear...miss u sO much!!!!!! :( miss u a lOt............