Wednesday, August 26, 2009

Hari ke-5 pUasA dan LakSa tOmYam...

Salam ramadhan.... hari nie rasa penat sangat, even kuliah xde tapi kena bangun awal pagi coz ada discussion group for presentation nextweek..huhuhu, nextweek nak present, ari nie baru nak buat and carik bahan sume...kitorang buat discussion tue kat PTSL (Perpustakaan Tun Sri Lanang)... katanya perpustakaan terbesar di Asia...teman tak tau le btul ke idok.. discussion tue pun tak lama lebih kurang 2 jam macam tue..pastu kitorang gerak pulang coz masing2 pun ade koje lain lak pastu..

aku ngan kawan2 kelas RDK petang tue kena p pejabat imegresen kat Kajang coz nak buat pasport for p Indonesia bulan Oct nanti.. yelah kena la prepare awal2 coz takut lak nanti de pe2 masalah kan..yang agak men'tension'kan aku hari nie adalah terpaksa menunggu orang..huh! memang tension, bayangkan..janji kul 1.45 ptg, sume kena kumpul kat depan pjbt imegresen tue, tapi kul3 pun ade yang belum sampai lagi..aku and zizi pun dengan penuh semangat awal2 lagi kitorang keluar tunggu bas..maklum je lah, kami bukan ada kenderaan sendiri, so..kalau orang lain yang ada kenderaan keluar kul 1.30ptg, kitorang terpaksalah awal lagi dari diorang..kul 1.00ptg kitorang dah terpacak kat bus stop KIY tue...tunggu bas rapid (yang merupakan pengangkutan setia kami di UKM..). Lebih kurang kul 1.30 ptg kitorang dah sampai kat hentian Kajang..rilex2 je lah kan sementara menunggu orang lain sampai..tiba je kul 1.45ptg, ramai yang dah datang and berkumpul depan pejabat Imegresen tue...aku pun cam rasa hepy ler...coz da ramai yang datang, so leh buat awal, siap awal and balik awal..tapi, sampai kul2 ptg, ada beberapa orang lagi yang belum sampai...kitorang pun tunggu...then tunggu..then tunggu.....huhuhu...sampai kul 3> baru sume orang datang and baru kitorang bleh masuk pasport..memang rasa macam tension sangat sebab hampir 2jam menunggu and terpacak jer kat depan pejabat tue..dah le time dok menunggu tue, tetibe ade plak amoi tue makan buah oren depan aku..huhu..mencabar keimanan btul..dah le amoi tue makan buah dengan muka yang penuh nikmatnya..sabau je lah..

Selesai je buat pasport tue, aku and zizi p pasar borong coz ari nie kitorang dah plan nak wat laksa tomyam..suke sangat coz that's my favourite! seronok p shopping barang dapur kat pasar borong tue coz macam2 ade..barang basah..barang kering, everythings here..
tibe je kat bilik tengok jam dah kul 5.30ptg, wawa....rasa macam xsempat jer nak siapkan laksa tue...by the way, kitorang buat lah jugak..gpun barang sume dah beli..memang best le masak-masak nih...aku memang suke main masak-masak..hehehe.. actually, it's so simple to make laksa tomyam...tau.. mudah jer, bahan2 untuk kuah laksa tue adalah ikan sardin tin+bawang+cili boh+cili padi+paste tomyam+daun kesum+bunga kantan+asam keping+garam and gula secukup rasa...about 25-30minutes...finish already....senang je kan...hehehehe..kul 6.30ptg...kuah laksa tue da siap..pastu, rase macam xlengkap je lagi...yelah, tengok menu tue just ade laksa jer...kitorang pun wat cucur ikan bilis plak...kul7ptg...sume nye siap dihidang...just menunggu masa untuk dimakan......nyum!! nyum!!nyum!! berikut adalah sedikit pic yang sempat diambil....(sempat lg teman ambik gambo time busy2 masak tue...hehehe)



sardin yang telah diasingkan...dan kemudian akan dihancurkan sehingga lumat..




ini plak adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk menyedapkan laksa tue...ade timun+cili padi+limau kasturi+bawang besar+bunga kantan..ala kadar je..maklumlah...masak kat bilik jer...serba kekurangan...hehehe





okey...bagi sesape yang tak bape kenal..moh teman terangkan..yang sebelah kiri tue daun kesum..dan di sebelah kanan lak daun salad....yea..



dan ini adalah paste tom yam...dan cili boh... bawah tue lak kuah laksa yang sedang dimasak...


simple kan bahan-bahannya..sangat mudah....
yang kat bawah nie plak pic tepung yang sedang dibancuh untuk dibuat cucur ikan bilis...hehehehe...sebagai makanan sampingan jer...


balikkan cucur tue pakai sudu jer...huhuhu....sudip xder...lupe nak beli...cian sangat..amatlah sukar untuk mengangkat cucur tue...sungguh menguji kesabaran di bulan mulia ini...huh!




TadaaaA.......akhir sekali semuanya siap dihidang dan sedia dimakan.......tengoklah alas makanan kitorang....surat kabo lame jer weh....cedih nye...yang paling cedih...muka2 artis cun+macho dalam surat khabar tu abis jadi lapik jer...penat diorang posing..kan...at last jadi alas makanan je..ahaks! kesian..... so, ini lah menu kami pada hari ke-5 pose .....

2 comments:

zatil hidayah said...

salam ramadhan buat tasha... lame x jumpe... hihih
maaf zahir batin...

keep going... :D

heart by heart.... said...

zatil-salam ramadhan juge...minta maaf zahir batin...bile nk wat reunion...raye nie ke....ok x??